Έντεκα θάνατοι και 107 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν από την αρχή του 2018 έως και τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που προέρχεται από τα κουνούπια, με επιδημίες να ξεσπούν στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδημία, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων (80%) που μπορεί να προσβληθούν δεν έχουν συμπτώματα.

Από το 20% των ασθενών που θα εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν κάτι σαν ελαφριά γρίπη, με ένα ποσοστό κάτω του 1% να παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Αυτές οι επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται σε άτομα πάνω από 70 ετών ή με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ούτε και ειδική θεραπεία.

Πάρτε προληπτικά μέτρα, όπως χρήση αντικουνουπικών όταν είστε σε εξωτερικό χώρο. Φορέστε μακριά ρούχα, κλείστε πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιήστε σίτες, μην αφήνετε στάσιμα νερά (π.χ. στις γλάστρες μετά το πότισμα), κουρέψτε το γρασίδι και τους θάμνους.

Παρακολουθείτε τα τοπικά ΜΜΕ για περισσότερες λεπτομέρειες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τρέχουσα περίοδο 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της εξάπλωσης του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου.

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του δυτικού Νείλου, ωστόσο το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κόκκινο 105,5, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως είπε «έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς», ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται και εκείνοι σε εγρήγορση και, όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Στην ίδια συνέντευξη, ο Α. Ξανθός παρουσίασε και στοιχεία για το άνοιγμα της δημόσιας Υγείας σε όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με αυτά, από τον Ιανουάριο ως και τον Ιούλιο το ΕΣΥ παρείχε υπηρεσίες σε 678.000 ανασφάλιστους, από τους οποίους το 30% ήταν πολύ χαμηλού εισοδήματος.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Διασφαλίσαμε την πρόσβαση στην υγεία σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εργασίας και ασφαλιστικού καθεστώτος».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις