Δεν υπάρχει υποψία για χολέρα σε αεροπλάνο που έφθασε το απόγευμα της Τετάρτης στη Γαλλία προερχόμενο από την Αλγερία, μια χώρα όπου έχει σημειωθεί επιδημία, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Από την επιδημία χολέρας, η οποία τώρα έχει τεθεί «υπό έλεγχο» σύμφωνα με την αλγερινή κυβέρνηση, έχουν προσβληθεί 74 άνθρωποι από τις αρχές Αυγούστου στην Αλγερία και δύο από αυτούς έχουν πεθάνει.

Το αεροσκάφος της εταιρίας ASL Airlines, που μετέφερε 136 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος, προσγειώθηκε γύρω στις 14:45 ώρα Ελλάδας στο αεροδρόμιο του Περπινιάν προερχόμενο από το Οράν.

Αμέσως μετά την προσγείωση, οι πυροσβέστες ειδοποιήθηκαν ότι ένα παιδί παρουσίαζε συμπτώματα μόλυνσης.

Το παιδί, ηλικίας οκτώ ετών και γαλλικής υπηκοότητας, τη μητέρα του, καθώς και τους επιβάτες που κάθονταν δίπλα τους ανέλαβε ιατρικό προσωπικό. Στους υπόλοιπους επιβάτες επιτράπηκε να αποβιβαστούν αφού απολύμαναν τα χέρια τους.

«Έπειτα από ανάλυση των βιολογικών δειγμάτων, ο κίνδυνος χολέρας αποκλείστηκε», ανέφεραν οι περιφερειακές αρχές σε σύντομη ανακοίνωσή τους.

Δείγματα κενώσεων, που ελήφθησαν από το παιδί, θα σταλούν για καλλιέργεια στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς (CNR) για τη χολέρα στη Γαλλία, στο Ινστιτούτο Παστέρ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί οριστικά ότι δεν υπάρχει υποψία χολέρας.

Το αεροπλάνο αναχώρησε άδειο για το Οράν όπου θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός και απολύμανση, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 74 προσβλήθηκαν από την επιδημία χολέρας στην Αλγερία αφότου εμφανίστηκε η ασθένεια στη χώρα αυτή στις 7 Αυγούστου. Έχει τεθεί «υπό έλεγχο», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Μοχτάρ Χασμπελαουί. Δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η πηγή της μόλυνσης εντοπίστηκε στον ποταμό Μπενί Αζά στην επαρχία Μπίλντα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τη Δευτέρα ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα απέλυσε τον κυβερνήτη της Μπίλντα επειδή απέτυχε να διαχειριστεί την επιδημία.

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή μόλυνση που προκαλείται από κατάποση μολυσμένων τροφών ή νερού. Είναι εύκολο να θεραπευτεί όμως μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα σε μερικές ώρες αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η περίοδος επώασης μπορεί να φθάσει έως τις πέντε ημέρες, αλλά το βακτήριο που θεωρείται υπεύθυνο για την ασθένεια μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό υγιών φορέων έως και δέκα ημέρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις