Διασχίζοντας με το παλιό φορτηγάκι του ένα μονοπάτι, ο Φου Τσιανγκούο ξεκινά την καθημερινή του εργασία περιπολώντας το Εθνικό Φυσικό Πάρκο Ζαλόνγκ που σφύζει από κόκκινους γερανούς που αμέριμνοι κάνουν βόλτες ανάμεσα στα καλάμια. Ο 56χρονος Φου αποκαλεί τα πτηνά αυτά που ζουν στους τεράστιους υγροβιότοπους αγαπημένα του «παιδιά» που έχουν ανάγκη εθνικής προστασίας.

Το Εθνικό Φυσικό Πάρκο Ζαλόνγκ βρίσκεται στη βορειοανατολική επαρχία της Κίνας Χαϊλοτζιάνγκ, και φιλοξενεί πάνω από 190 είδη σπάνιων πουλιών όπως οι κοκκινοσκούφηδες γερανοί. Οι κοκκινοσκούφηδες αλλά και οι λευκοί γερανοί, ο πληθυσμός των οποίων είναι περίπου 3.000 σε όλη την Κίνα, κατατάσσονται στα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη και βρίσκονται υπό μεγάλη προστασία.

Για τον Φου, ο οποίος μεγάλωσε κοντά σε υγρότοπο με άφθονα σπάνια πουλιά, η προστασία της άγριας πανίδας αποτελούσε οικογενειακή παράδοση καθώς ο πατέρας του επίσης φρόντιζε τους γερανούς και άλλα άγρια ζώα πριν βγει στη σύνταξη. Όμως η προστασία της άγριας ζωής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση στο Χαϊλοτζιάνγκ, όπου οι μεγάλοι σε διάρκεια και σκληροί χειμώνες αποτελούν πρόκληση για τον Φου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και κάποιες φορές ενέχουν κινδύνους για τη ζωή του.

Μία παγωμένη ημέρα το 2014 ο Φου χώθηκε μέσα στους παγωμένους υγρότοπους και βρήκε παγίδες πουλιών κρυμμένες κάτω από το χιόνι. Στην προσπάθειά του να τις βγάλει έπεσε μέσα σε μία παγωμένη τρύπα και τα ρούχα του κρυστάλλωσαν από το δριμύ ψύχος για ένα ολόκληρο λεπτό. Λίγες ημέρες αργότερα στη διάρκεια επιτόπιων εργασιών ο Φου έπεσε από την οροφή του αυτοκινήτου του και τραυματίστηκε. Από την πτώση σοκαρίστηκε και αμέσως έσπευσε στην υπηρεσία επειγόντων περιστατικών όπου του πήρε πάνω από μια ώρα να συνέλθει.

Και ενώ το δριμύ ψύχος είναι επικίνδυνο, η αντιμετώπιση των λαθροκυνηγών αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη απειλή. Όπως διηγείται, πριν από 23 χρόνια στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας κατά των λαθροκυνηγών, ένας από αυτούς έβαλε το όπλο στο κεφάλι του Φου λέγοντάς του να σταματήσει να παρεμβαίνει … στις δουλειές του.

Αντιμετωπίζοντας τόσες πολλές δυσκολίες και επικίνδυνες καταστάσεις, ο Φου κάποτε σκέφτηκε να τα παρατήσει. Ωστόσο, αυτές οι σκέψεις εξαφανίστηκαν μόλις είδε τους αγαπημένους του κοκκινοσκούφηδες και λευκούς γερανούς, καθώς και άλλα σπάνια πουλιά να ζουν ευτυχισμένα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα τελευταία 34 χρόνια ο Φου μαζί με 60 περίπου εθελοντές κατάφεραν να σώσουν και να αφήσουν ελεύθερα εκατοντάδες απειλούμενα με εξαφάνιση πουλιά. Σήμερα η ομάδα του δέχεται πάνω από 15 τηλεφωνικές κλήσεις καθημερινά για βοήθεια από φύλακες της άγριας ζωής σε όλη την Κίνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις