Οι μηνίσκοι (ο έσω και ο έξω) είναι ημισεληνοειδείς δομές κολλαγόνου που σαν μαξιλαράκια παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος, στην κατανομή των φορτίων και την εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών.

Οι μηνίσκοι συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία και γενικότερα στην υγεία του γόνατος. Σε περιπτώσεις ανεπάρκειάς τους αναπτύσσεται οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.

Επομένως τόσο οι οξείες όσο και οι χρόνιες ρήξεις των μηνίσκων πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Με την εξέλιξη των αρθροσκοπικών τεχνικών και εργαλείων μπορούν εύκολα και γρήγορα να πραγματοποιηθούν: (1) Μερική μηνισκεκτομή αν πρόκειται για ρήξη μικρού τμήματος ενός μηνίσκου, (2) Συρραφή του μηνίσκου με ειδικά σχεδιασμένα ράμματα αν πρόκειται για εκτεταμένη ρήξη αυτού. (Εικόνα 1)

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που μια μεγάλη ρήξη μηνίσκου δεν είναι δυνατό να συρραφτεί ή ένας ολόκληρος μηνίσκος έχει καταστραφεί;. Πρέπει να μείνει η άρθρωση χωρίς μηνίσκο; Σαφώς όχι, αφού η αφαίρεση μεγάλου τμήματος μηνίσκου και πολύ περισσότερο ολόκληρου του μηνίσκου οδηγεί όπως προαναφέρθηκε σε ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αρθροσκοπικών μηνισκεκτομών ανέρχεται στις 7.000-8.000 ανά έτος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν σε πόσο μεγάλο αριθμό ασθενών που οι πλειοψηφία του είναι νέοι και δραστήριοι μπορεί να αναπτυχθεί πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Κ. Tριανταφυλλόπουλος, MD,MSci,PhD,FEBOT
Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής
Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος
Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις