Πέντε συνάνθρωποί μας έφυγαν από τη ζωή την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 27.

Η επιδημία επιμένει να καταγράφει πολλά νέα περιστατικά προσεγγίζοντας τα επίπεδα-ρεκόρ του 2010, όταν είχαν καταγραφεί συνολικά 261 κρούσματα και 35 θάνατοι.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της περιόδου 2018 έως και την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, είχαν διαγνωστεί 234 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 183 παρουσίασαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η ηλικία των ασθενών κυμαίνεται από 10 έως 94 ετών. Το μεσημέρι της Πέμπτης, παρέμεναν στο νοσοκομείο 26 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό, εκ των οποίων οι 11 νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Συνολικά για το έτος 2018, έχουν καταγραφεί 27 θάνατοι με λοίμωξη από τον ιό, όλοι άνω των 69 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημία κατά τη φετινή περίοδο έχει πλήξει περισσότερο την Αττική όπου έχουν καταγραφεί 108 από τα 234 κρούσματα. Συνολικά 67 δήμοι της ηπειρωτικής χώρας αναφέρονται ως εκτιμώμενοι δήμοι έκθεσης των ασθενών στον ιό.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε γειτονικές χώρες κατά τη φετινή περίοδο κρούσματα της λοίμωξης έχουν καταγραφεί στην Ιταλία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Γαλλία, στο Ισραήλ, το Κόσοβο, στην Αυστρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, «καθώς περιστατικά της νόσου καταγράφονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εκτιμάται ότι ο ιός θα συνεχίσει να μας απασχολεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, με το τσίμπημα των οποίων μεταδίδεται η λοίμωξη.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις