Για συνεχιζόμενη διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ).

Ο ΣΕΙΒ μάλιστα αναφέρεται στην περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του οποίου το χρέος προς τους προμηθευτές του ανέρχεται σε 25.000.000 ευρώ, όπως υποστηρίζει.

«Το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, με δυσβάστακτες συνέπειες για τους προμηθευτές, αφού το σύνολο των χρεών του από τις ατιμολόγητες προμήθειες, εκτιμάται, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ότι υπερβαίνει το ποσό των 25.000.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη του 2015 η διοίκηση του νοσοκομείου, δεν έχει προβεί σε καμία από τις ενέργειες για την υλοποίηση των διαδικασιών, που ούτως ή άλλως έπρεπε εξαρχής να έχουν τηρηθεί» επισημαίνει ο ΣΕΙΒ.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι προμηθευτές, μετά τις διαδοχικές επιστολές τους προς τη διοίκηση του Ευαγγελισμού, τον Ιούλιο του 2017 τιμολόγησαν άμεσα τις εν λόγω προμήθειες, όμως τελικά το νοσοκομείο μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί στην εξόφληση των τιμολογίων που εξέδωσαν και παρέδωσαν οι προμηθεύτριες εταιρείες.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Γεράσιμος Λειβαδάς «είναι δυσβάστακτο πλέον το κόστος που καλούνται να αναλάβουν οι εταιρείες για την προμήθεια των νοσοκομείων. Το ήδη δεδομένο οικονομικό αδιέξοδο των εταιρειών, λόγω των ανεξόφλητων χρεών, έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω από την έκδοση των τιμολογίων αφού, πέραν των άλλων, με το πρόσχημα της πληρωμής τους, υποχρεώθηκαν να καταβάλουν και τον αντίστοιχο ΦΠΑ επί της αξίας των τιμολογίων καθώς και τον αναλογούντα σε αυτό φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης.

Τα μέλη μας αντιλαμβάνονται πλήρως ότι τα προϊόντα που παρέχουν αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον Έλληνα ασθενή. Παράλληλα όμως είναι επιτακτικό για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τόσο στο σύστημα υγείας όσο και τον Έλληνα ασθενή, να επιβιώσουμε κι εμείς».

Όπως εξηγεί ο ΣΕΙΒ, τα νοσοκομεία προμηθεύονται συστηματικά, ιατρικά υλικά για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες «με άτυπες διαδικασίες, χωρίς την απαραίτητη σύναψη συμβάσεων, ενώ διαβεβαιώνουν τους προμηθευτές ότι θα επακολουθήσει άμεσα η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων και την αποπληρωμή για τις προμήθειες που εκτέλεσαν».

Όμως υποστηρίζει ότι «με ευθύνη των νοσοκομείων, οι διαδικασίες για την ανάληψη των υποχρεώσεών τους δεν υλοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα και δεν τηρείται και η δέσμευσή τους για αποπληρωμή των οφειλόμενων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις