Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς από εμάς να συναντηθούμε με τους συγγενείς, τους φίλους και γενικά με τα άτομα που αγαπάμε.

Τα οικογενειακά τραπέζια, οι συναθροίσεις με φίλους και γνωστούς είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις που συνηθίζονται αυτές τις ημέρες.

Φαγητό, ποτά, γλυκά και δώρα που ανταλλάσσονται είναι μέσα στο πνεύμα των γιορτών. Αγκαλιές, φιλιά με τους ανθρώπους που αγαπάμε συμπληρώνουν το σκηνικό των Χριστουγέννων.

Τι γίνεται όμως με τα συναισθήματα μας; Ποσό συχνά ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους; Πως τα εκφράζουμε;

Κατά την άποψη μου είναι σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα μας. Οι γιορτές είναι μια πολύ καλή αφορμή (καθώς έχουμε περισσότερο χρόνο) να αποπειραθούμε να το κάνουμε αυτό το βήμα.

Ας ορίσουμε αρχικά ποια είναι τα συναισθήματα μας.Τα βασικά μας συναισθήματα είναι η χαρά, η λύπη, ο φόβος και ο θυμός.

Ας δώσουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο να μείνουμε μόνοι, να ηρεμήσουμε, να κλείσουμε τα μάτια και να δούμε αν μπορούμε να καταλάβουμε τι αισθανόμαστε εκείνη την στιγμή.

Είναι σημαντικό οτιδήποτε και αν νιώσουμε να μην το κρίνουμε. Αφού έρθουμε σε επαφή με το συναίσθημα μας το δεύτερο βήμα είναι να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να το εκφράσουμε. Η έκφραση του συναισθήματος στους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους μας φέρνει σε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό.

Αν δυσκολευόμαστε να έρθουμε σε επαφή με το συναίσθημα μας ενδεχομένως σημαίνει ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε πριν αρκετά χρόνια στην παιδική ηλικία. Ένα η περισσότερα συναισθήματα δεν ήταν αποδεκτά και έτσι αναγκάστηκε το παιδί τότε να τα κρύβει.

Η μη επαφή με τα συναισθήματα μας μπορεί να μας δημιουργήσει ψυχοσωματικάπροβλήματα .

Η έκφραση του συναισθήματος είναι σημαντικό να γίνεται σε πρώτο πρόσωπο Π.χ “εγώ νιώθω λύπη …νιώθω χαρά που…

Είναι σημαντικό η έκφραση του συναισθήματος να γίνεται με ευγένεια στο άτομο που απευθυνόμαστε.

Ας γίνουν οι φετινές γιορτές η αφορμή για να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας.

Έτσι μαζί με τις αγκαλιές και τα φιλιά να αποκτήσουμε μια ουσιαστικότερη επαφή με τα άτομα που αγαπάμε.

Λυραράκης Κωνσταντίνος
[email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις