*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων ([email protected])


Πολύς κόσμος με ρωτάει αν είναι σωστό ή όχι να κοιμόμαστε με τον σκύλο ή (και) τη γάτα στο κρεβάτι. Κάποιοι φοβούνται ότι το ζώο τους θα "κακομάθει" και κάποιοι άλλοι ότι ίσως κολλήσουν κάποια ασθένεια.

Προσωπικά τους απαντώ: Εάν είστε άνθρωποι που δεν σιχαίνεστε την τρίχα και το μέγεθος του κατοικιδίου σας δεν σας ενοχλεί στον ύπνο… κοιμηθείτε άφοβα μαζί του!

Ο ύπνος με ένα κατοικίδιό είναι τόσο ευεργετικός και μας γεμίζει τόση θετική ενέργεια, που δεν θα θελήσετε ποτέ ξανά να κοιμηθείτε μόνοι μας…

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτό θα επιχειρηματολογήσω.

Όσον αφορά το κομμάτι της υγείας, είναι εξαιρετικά σπάνιο να κολλήσουμε κάτι από τον σκύλο ή τη γάτα μας, από την στιγμή που είναι εμβολιασμένα και υγιή, δηλαδή δεν έχουν κάποια μεταδοτική ασθένεια (συνήθως δερματικά) ή παράσιτα και τσιμπούρια και φυσικά από την στιγμή που και εμείς δεν έχουμε άσθμα ή αλλεργίες που σχετίζονται με τα ζώα.

Σκεφτείτε ότι η κόρη μου, που είναι τώρα ενός έτους, κοιμόταν από νεογέννητη στο ίδιο κρεβάτι με σκύλους και γάτες, και όχι μόνο δεν έπαθε το παραμικρό, αλλά αντίθετα κέρδισε πολλά πράγματα. Αλλά αυτό είναι το θέμα ενός άλλου άρθρου…

Όσον αφορά το θέμα της συμπεριφοράς, σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε ότι ο σκύλος σας θα γίνει "κακομαθημένος" αν ανεβαίνει στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Σε αυτό συμβάλλουν πλήθος άλλοι παράγοντες και όχι το κρεβάτι.

Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό, να μάθει την εντολή "κάτω" (δηλαδή "κατέβα κάτω από το κρεβάτι"), ώστε να μην το θεωρήσει δικό του χώρο και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γίνει αρκετά διστακτικός στο να το εγκαταλείπει όταν πρέπει (π.χ δείχνει δόντια, γρυλίζει ή δαγκώνει). Ο σκύλος μας πρέπει να καταλάβει ότι το κρεβάτι είναι ένας δικός μας χώρος, που του τον παραχωρούμε.

Εάν από την πρώτη μέρα που έρθει σπίτι, μάθει να συνεργάζεται και να εκτελεί την εντολή "κάτω", δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς.

Επίσης, ο σκύλος μπορεί να κοιμηθεί μαζί σας εάν δεν έχει πρόβλημα με τον σύντροφό σας, δεν θεωρεί την ώρα του ύπνου… παιχνίδι και εσείς είστε από τους ανθρώπους που δεν ξυπνούν εύκολα.

Εάν ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, μην φοβηθείτε να προσκαλέσετε το ζωάκι σας να κοιμηθεί μαζί σας!

Δεν θα αργήσετε να διαπιστώσετε ότι ο ύπνος με το κατοικίδιό σας θα είναι σαν αυτόν που κάνατε όταν μικρά παιδιά αποκοιμόσασταν, ακούγοντας το παραμύθι που σας διάβαζαν οι γονείς σας…

Σκύλος για Σπίτι – Ενεργειακή Εκπαίδευση

*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις