της Μάρης Γαργαλιάνου

"Θα βρεις νόημα σ’ αυτήν τη ζωή μόνο αν το δημιουργήσεις εσύ. Είναι ένα ποίημα που θα συνθέσουμε, ένα τραγούδι που θα τραγουδήσουμε, ένας χορός που θα χορέψουμε." είχε πει ο μεγάλος Ινδός γκουρού Όσσο σε μια από τις πνευματικές του διδασκαλίες. Ένα τραγούδι, ένα ποίημα, ένας χορός… οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε ελευθερία, μας δίνει βήμα για έκφραση, ανάσα για ζωή. Εκεί είναι το νόημα. Και αυτό, κυρίωςάνθρωποι – δημιουργοί που ζουν ανάμεσά μας το γνωρίζουν καλά.

Πριν κάποια χρόνια η γυμνάστρια Ακριβή Κόλλια, εμπνεύστηκε και δημιούργησε το "Fanga", μια ολοκληρωμένη μέθοδο άσκησης για κάθε σώμα και… κάθε ηλικία. Μια χορευτική άσκηση, ή… έναν χορό που ασκεί με τη μουσική υπόκρουση αφρικανικών κρουστών.

"Το Fanga είναι μια χορευτική άσκηση ή… ένας χορός που ασκεί. Είναι ένας ολοκληρωμένος «εκρηκτικός» συνδυασμός αερόβιας άσκησης και αφρικάνικων βηματισμών με μουσική που συνοδεύεται από αφρικανικά κρουστά" μας λέει μεταξύ άλλων, χωρίς να κρύβει στιγμή το πάθος της για το χορό, τη γυμναστική και φυσικά το δημιούργημά της.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για το Fanga, δε διστάζουμε να τη ρωτήσουμε την άποψή της για τις εξαντλητικές δίαιτες που πολλές γυναίκες επιλέγουν, καθώς και να της ζητήσουμε κάποιες fitness συμβουλές!


Ερ: Τι είναι ακριβώς το Fanga και πως το εμπνεύστηκες;

Απ: Η μεγάλη μου αγάπη για τα κρουστά και τον τρόπο με τον οποίο “λικνίζονται” οι Αφρικανοί ήταν η αιτία να παρακολουθήσω μαθήματα αφρικάνικων χορών. Έτσι γεννήθηκε το Fanga, μια λέξη αφρικανικής προέλευσης που σημαίνει “Πηγή Ενέργειας & Εσωτερική Δύναμη”. Το Fanga είναι μια χορευτική άσκηση ή… ένας χορός που ασκεί. Είναι ένας ολοκληρωμένος «εκρηκτικός» συνδυασμός αερόβιας άσκησης και αφρικάνικων βηματισμών με μουσική που συνοδεύεται από αφρικανικά κρουστά.

Ερ: Τι θα έλεγες πως είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη εκγύμνασης;

Απ: Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Fanga είναι ότι απευθύνεται σε όλους– ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, σώματος, φύλου και ηλικίας. Όμως, αυτό που πιστεύω ότι κάνει το Fanga μοναδικό είναι η εμπειρία που βιώνουν οι αθλούμενοι.

Σε κάθε μάθημα Fanga, όχι μόνο γυμνάζουν όλες τις μυϊκές ομάδες χωρίς τραυματισμούς και έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα τους, αλλά απολαμβάνουν την εκφραστικότητα και την ελευθερία που προσφέρει ο χορός. Και φυσικά όλα αυτά, πετυχαίνοντας τη μέγιστη μυϊκή ενδυνάμωση και καύση λίπους!!!


Ερ: Σε πόσο καιρό αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα σε κάποιον που κάνει συστηματικά;

Απ: Σε έναν αθλούμενο που κάνει Fanga συστηματικά (δηλαδή, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα) και βάζει τη μέγιστη ένταση και δύναμη σε κάθε μάθημα, τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι αισθητά στον πρώτο 1,5 μήνα ενώ σε διάστημα 3 μηνών γίνονται εμφανή και στο σώμα.

Ερ: Πόσο τελικά πρέπει να γυμνάζεται ένας άνθρωπος;!

Απ: Το ιδανικό θα ήταν όλοι να γυμναζόμασταν 5 φορές την εβδομάδα έστω και για μια ώρα την ημέρα. Όμως, επειδή ο καθημερινός μας ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος κάνοντάς το δύσκολο, συνιστώ η άσκηση να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αν θέλουμε ένα σωστό αποτέλεσμα.

Ερ: Τι είναι αυτό που απολαμβάνεις εσύ περισσότερο σαν άνθρωπος στο Fanga και γιατί το προτείνεις;

Απ: Είναι το πώς με κάνει να νιώθω κάθε φορά… Η ένταση, ο δυναμισμός της άσκησης, η έκρηξη που μου προκαλεί ο ήχος των αφρικανικών κρουστών, η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας του χορού. Όλα αυτά, είναι που με κάνουν να λατρεύω το Fanga κάθε φορά και είναι και οι λόγοι που το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους.


Ερ: Το 2014 χορογράφησες και χόρεψες στο opening act της συναυλίας της Lady Gaga στην Αθήνα. Πως ήταν για σένα αυτή η εμπειρία;

Απ: Το να χορεύω σε μια σκηνή μπροστά σε τόσες χιλιάδες κόσμου, το να χορογραφώ και να πλαισιώνω τόσο αξιόλογους καλλιτέχνες όπως η Lady Gaga, η ομάδα της και ο Άλεξ Καββαδίας (σ.σ. Ο τραγουδιστής του opening act) και το να είμαι κομμάτι μιας τόσο φαντασμαγορικής & επιτυχημένης συναυλίας είναι μια μοναδική εμπειρία. Το λιγότερο που θα μπορούσα να πω για να την περιγράψω είναι «μαγική».

Ερ: Ξέρω ότι υποστηρίζεις διάφορους συλλόγους με τις ομάδες σου και το Fanga. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό…

Απ: Προσπαθώ με το Fanga και με την ομάδα που έχουμε δημιουργήσει, η οποία αποτελείται από επαγγελματίες χορευτές και αθλούμενους που επιθυμούν να δώσουν το παρών, να υποστηρίζουμε με τη συμμετοχή μας & να ενισχύουμε με χορό, ρυθμό και χαμόγελο, εκδηλώσεις και φεστιβάλ ευαισθητοποίησης που διοργανώνονται για καλό σκοπό. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τον κόσμο να ανταποκρίνεται σε τέτοια καλέσματα & είναι χαρά μας να στηρίζουμε με τον δικό μας τρόπο τόσο όμορφες ενέργειες.


Ερ: Τι έχεις να συμβουλέψεις όλες αυτές τις γυναίκες που υποβάλλουν τον εαυτό τους σε εξαντλητικές δίαιτες;

Απ: Να σταματήσουν να το κάνουν χτες. Τρώμε σωστά, βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας και τα επιθυμητά αποτελέσματα θα έρθουν χωρίς να καταπονήσουμε τον οργανισμό και να κάνουμε κακό στην υγεία μας.

Ερ: Ποια τροφή πρέπει να κόψουμε σήμερα κιόλας;

Απ: ΚΑΜΙΑ. Αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρούμε τις σωστές ποσότητες, χωρίς υπερβολές και ναι, θα το ξαναπώ,πάντα σε συνδυασμό με την άσκηση!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις