Αόρατη Ορθοδοντική

Είστε ενήλικας και χρειάζεται να ακολουθήσετε μια ορθοδοντική θεραπεία αλλά διστάζετε; Δεν είστε οι μονοί. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Harvard, ένας στους πέντε ορθοδοντικούς ασθενείς είναι ενήλικας.

Η τεχνολογία στον τομέα της αόρατης / διακριτικής ορθοδοντικής έχει προχωρήσει πολύ. Υπάρχουν τρόποι, όπως τα «λευκά σιδεράκια», τα «γλωσσικά σιδεράκια» και οι «διαφανείς νάρθηκες» που σας προσφέρουν την δυνατότητα να διορθώσετε το χαμόγελό σας χωρίς να είναι εμφανές ότι ακολουθείτε μια ορθοδοντική θεραπεία.

Γλωσσικά Σιδεράκια

Τα «γλωσσικά σιδεράκια» είναι μια από τις πιο πρόσφατες μεθόδους ορθοδοντικής θεραπείας. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους ανθρώπους που λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων, δεν επιθυμούν να φαίνονται τα κανονικά εξωτερικά σιδεράκια.

Τι είναι τα «γλωσσικά σιδεράκια»;

Τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος των δοντιών. Αυτό που διαφέρει όμως στα «γλωσσικά σιδεράκια» είναι η τοποθέτησή τους στο πίσω μέρος των δοντιών και αυτό τα καθιστά ουσιαστικά «αόρατα».

Είναι τα «γλωσσικά σιδεράκια» κατάλληλα για σας;

Δεν είναι εφικτό να τοποθετηθούν «γλωσσικά σιδεράκια» σε όλους τους ασθενείς. Πρώτον, τα δόντια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να παρέχουν επαρκή χώρο για να κολληθούν με ασφάλεια τα σιδεράκια στην εσωτερική πλευρά των δοντιών. Ως εκ τούτου, τα γλωσσικά σιδεράκια κατά κύριο λόγο δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε άτομα με ιδιαίτερα μικρά δόντια. Επίσης, τα «γλωσσικά σιδεράκια» τοποθετούνται μόνο όταν η σύγκλειση και οι εσωτερικές επαφές των δοντιών του ασθενούς το επιτρέπει.

Ο ασθενής είναι πιθανό να εξοικειωθεί με αυτά πιο δύσκολα από ότι με τα παραδοσιακά σιδεράκια, επειδή η τοποθέτησή τους επηρεάζει τη γλώσσα. Η ομιλία, η μάσηση και η κατάποση επηρεάζονται άμεσα. Ενώ, πιθανοί είναι και οι τραυματισμοί της γλώσσας. Ο συνολικός χρόνος θεραπείας που απαιτείται με τα γλωσσικά είναι συνήθως μεγαλύτερος από ότι με τα παραδοσιακά σιδεράκια.

Διαφανείς Νάρθηκες – Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια

Οι «διαφανείς νάρθηκες» είναι μια τεχνολογική επανάσταση στην ορθοδοντική, καθώς κατασκευάζονται με ένα ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο με μεγάλη ακρίβεια καθοδηγεί σταδιακά και ελεγχόμενα την μετακίνηση των δοντιών προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Τί είναι οι «διαφανείς νάρθηκες»;

Οι νάρθηκες αυτοί είναι κατασκευασμένοι από ένα πολύ λεπτό και διάφανο υποαλλεργικό ακρυλικό, το οποίο τους καθιστά ιδιαίτερα αόρατους. Κάθε νάρθηκας μετακινεί ελάχιστα τα δόντια σύμφωνα με τους υπολογισμούς ενός ειδικού λογισμικού. Οι νάρθηκες έχουν αυξανόμενη σκληρότητα και τοποθετούνται με συγκεκριμένη σειρά στα δόντια ώστε να τα μετακινήσουν σταδιακά προς την επιθυμητή θέση. Περίπου κάθε 4 εβδομάδες, κατασκευάζεται ένα νέο σύνολο ναρθήκων και αυτό επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειαστεί μέχρι τα δόντια να έρθουν στη σωστή θέση.
Δεδομένης της δυνατότητας να μπαίνουν και να βγαίνουν στο στόμα, επιτρέπουν στον ασθενή να καθαρίζει τα δόντια του χωρίς καμία δυσκολία. Δυσκολίες στην ομιλία και στην κατάποση δεν υπάρχουν και ο ασθενής εξοικειώνεται με τους νάρθηκες σε λίγες ώρες.

Είναι κατάλληλοι για όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα;

Πρέπει να τονιστεί ότι οι «διαφανείς νάρθηκες» δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί σε όλους τους τύπους οδοντικής μετακίνησης. Αποτελούν λύση επιλογής σε ήπιους συνωστισμούς, σε υποτροπές προηγουμένων ορθοδοντικών θεραπειών και σε μικρές ορθοδοντικές ανωμαλίες. Εφόσον όμως γίνει σωστή επιλογή των περιστατικών, μπορεί πράγματι να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η ασφαλής και αξιόπιστη εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών γίνεται μόνο από ειδικούς ορθοδοντικούς οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να αξιολογήσουν τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος και να διαμορφώσουν το σωστό για κάθε άτομο σχέδιο θεραπείας.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε σχετικά με την ορθοδοντική μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ορθοδοντικό Δρ. Δημήτριο Μοίρα στο 2106014259 ή να μπείτε στο siteτου www.orthomiras.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις