της Ρενάτας Γρυπάρη (Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων)


Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι το ευαίσθητο κεφάλαιο της φιλοζωίας στην Ελλάδα (σ.σ.: ευζωία των ζώων και διαχείριση αδέσποτων) αρχίζει σιγά-σιγά να μπαίνει στην πολιτική ατζέντα.

Στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν θέσει υποψηφιότητα πολλοί άνθρωποι του φιλοζωικού χώρου, τον οποίο υπηρετούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Πρόκειται για μια πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη, καθώς φαίνεται να αναγνωρίζεται (επιτέλους) το δικαίωμα στα ζώα της αξιοπρεπούς διαβίωσης ανάμεσά μας.

Μέχρι τώρα, τα ζώα θεωρούνταν "πολίτες δεύτερης κατηγορίας", ήταν αόρατα και δεν υπήρχε η οποιαδήποτε υποχρέωση βοήθειας και φροντίδας τους. Εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο, η κατάσταση αυτή αρχίζει και αλλάζει. Αρχίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι τα ζώα είναι πλάσματα που έχουν δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά απ' όλους, ασχέτως αν δηλώνουν φιλόζωοι ή όχι.

Ο Θάνος Γκουγκλιάνας, ιδιοκτήτης του pet shop Οφηλία στη Λάρισα και ενεργός φιλόζωος εθελοντής, είναι ένας από τους υποψηφίους (με την "Συμπαράταξη Λαρισαίων"), ο οποίος αρνείται να συμβιβαστεί με το σημερινό status quo που υπάρχει στην πόλη του και θα παλέψει για να το αλλάξει.

Πιστεύει ότι πολλά προβλήματα έχουν να κάνουν με την έλλειψη πολιτικής βούλησης και οράματος και όχι φυσικά οικονομικών πόρων.

Ο μεγαλύτερος στόχος του είναι να μπουν οι βάσεις για τον Λαρισαίο της επόμενης 15ετίας, με συνεχείς ενημερώσεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής πάνω σε ζητήματα φιλοζωίας και οικολογίας.

Γεννήθηκε πριν σχεδόν 40 χρόνια στη Λάρισα. Από μικρή ηλικία, είχε σκύλους. Στα 23 του κατηφόρισε για την Αθήνα, με το πτυχίο ηχοληψίας στα χέρια του και συγκατοικούσε με τον γάτο του, τον Σωκράτη, για σχεδόν 8 χρόνια.

Εκεί ξεκίνησε να ταΐζει και να βοηθά τα αδέσποτα της γειτονιάς μου.

Το 2013 επέστρεψε στη Λάρισα και σιγά-σιγά άρχισε η ενεργή ενασχόλησή του με τους τετράποδους φίλους μας. Σήμερα, συνεργάζεται με όλα τα φιλοζωικά σωματεία αλλά και απλούς πολίτες.

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε στο nooz.gr…


Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να βοηθάς τα ζώα;

Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου με σκύλο και ενίοτε με γατούλες. Αγάπη υπήρχε αλλά είχε τα χαρακτηριστικά και τις προκαταλήψεις της ελληνικής επαρχίας. Μεγαλώνοντας, αντιλήφθηκα ότι τα ζώα δεν είναι ένα συνοδευτικό υποκατάστατο ευτυχίας αλλά μέλη της οικογένειας. Από 17 χρονών τάιζα τα αδέσποτα της γειτονιάς. Συνειδητοποιημένα ενεργός φιλόζωος θα έλεγα ότι είμαι από το 2010, τρία χρόνια πριν φύγω από την Αθήνα.

Είσαι ένας νέος άνθρωπος με πολύχρονη "φιλοζωική προϋπηρεσία" και όρεξη για δουλειά! Φέτος, αποφάσισες να ασχοληθείς και με τα κοινά, βάζοντας υποψηφιότητα με τον συνδυασμό "Συμπαράταξη Λαρισαίων". Τί παραπάνω πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις για την φιλοζωία στη Λάρισα μέσω της θέσης του δημοτικού συμβούλου;

Καταρχάς, ο τόπος δεν χρειάζεται ούτε νέους ανθρώπους ούτε νέα μυαλά. Σοβαρότητα, τόλμη και ανιδιοτέλεια χρειάζεται… Δεν θα αναλωθώ σε παραδείγματα νέων ανθρώπων με παλαιοκομματική αντίληψη, που υποβαθμίζουν την έννοια της πολιτικής για να την φέρουν στα μέτρα τους. Όλοι οι πολίτες τους γνωρίζουν, ας μην κρυβόμαστε.

Σκέψεις για ενασχόληση με τα κοινά υπήρχαν εδώ και μια οχταετία. Γίνανε δύο προσπάθειες για να κατέβουμε ως ανεξάρτητος συνδυασμός στις δημοτικές εκλογές. Δυστυχώς κάτι τέτοιο για κάποιους λόγους (που δεν είναι της παρούσης να τους αναλύσω) δεν κατέστη εφικτό. Αποφάσισα λοιπόν να μην σπαταλήσω άλλο χρόνο και να απευθυνθώ στις δυο δημοτικές παρατάξεις που παρουσιάζονται ως φαβορί για τον δήμο Λάρισας. Μας άκουσαν, τους ακούσαμε και επιλέξαμε τον συνδυασμό του Αποστόλη Καλογιάννη.

Ο πληθυντικός προφανώς και δεν είναι ευγενείας. Πίσω από την υποψηφιότητα μου υπάρχει μια ομάδα ενεργών φιλόζωων με τους οποίους χαράσσεται κοινή γραμμή για θέματα φιλοζωίας. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, εφόσον κερδίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών και την ψήφο τους, θα είμαι λιτός και κατανοητός. Θα γίνει ότι είναι αναγκαίο, ώστε επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους σε σχέση με τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα. Πολίτες,δημοτική αρχή, αστυνομία και δικαστικές αρχές. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει. Δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει.

Έχεις δεχθεί κριτική για την επιλογή σου να πολιτευτείς; Και αν ναι, ήταν θετική ή αρνητική; Κάποιο σχόλιο που να σου έχει μείνει;

Φυσικά και έχω δεχτεί κριτική από ανθρώπους γύρω μου για αυτή την επιλογή. Οι καλοπροαίρετες κριτικές είναι πάντοτε εποικοδομητικές. Για τους κακεντρεχείς απλά αδιαφορώ. Αντιλαμβάνομαι την γενικότερη απαξίωση για την πολιτική αλλά αυτό είναι πρόβλημα των πολιτών και όχι των πολιτικών. Οι πολιτικοί είναι ο καθρέπτης μας. Ναι αυτοί είμαστε, αυτοί μας εκπροσωπούν. Η αλλαγή δεν έρχεται στις καφετέριες και στο facebook. Έχεις ένα πλάνο, ένα σχέδιο; Μην μείνεις στην σκέψη. Προσπάθησε ακόμα και αν αποτύχει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Στα κοινά μπαίνω για να εκθέσω και όχι για να εκτεθώ.Το τελευταίο που θέλω είναι να με φτύνουν άνθρωποι που αγαπώ και σέβομαι.

Ποιο πιστεύεις είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα με τα ζώα στη Λάρισα;

Ισχύει ό,τι ισχύει για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο άνθρωπος. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ζώα και το περιβάλλον. Στόχος δεν είναι προφανώς να εξαφανίσουμε το ανθρώπινο είδος από τον νομό Λάρισας αλλά αντιθέτως να τον ενημερώσουμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στο όλο ζήτημα. Για παράδειγμα τα αδέσποτα. Τα αδέσποτα δημιουργούνται συνήθως, από ανεύθυνους φιλόζωους, οι οποίοι δεν στειρώνουν τα δεσποζόμενα ζώα τους και στην συνέχεια τα παρατάνε στα χωράφια μέχρι και στους κάδους απορριμάτων. Οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν σκληρά βιώματα. Άλλες αντιλήψεις. Πολέμους, κακουχίες, φτώχεια, αυτά ζήσανε. Εμείς δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Καμία. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο για τα νέα παιδιά. Αλλιώς αποτύχαμε ολοκληρωτικά.

Θεωρείς ότι είναι καλύτερη η κατάσταση με τα αδέσποτα σε σχέση με το παρελθόν;

Ναι, ίσως είναι κάπως καλύτερη σε σχέση με πριν 10 χρόνια. Δεν είναι όμως αρκετό. Μπουσουλάμε, ενώ στην Ευρώπη γίνονται άλματα. Δεν είναι αρκετό. Αυτό φυσικά συμβαίνει με όλα τα κοινωνικά ζητήματα και δεν περιορίζεται το πρόβλημα στον χώρο της φιλοζωίας. Το θετικό είναι ότι αυξάνονται οι ενεργοί φιλόζωοι. Είναι πολύ σημαντικό.

Τι έχεις μάθει από την πολύχρονη εμπειρία σου για την φιλοζωία στην Ελλάδα; Έχει αλλάξει κάτι στη νοοτροπία του κόσμου σχετικά με τα ζώα;

Ότι είμαστε πολλοί αλλά είμαστε σκόρπιοι. Αυτό έμαθα. Η ισχύς εν τη ενώσει. Όταν το γνωμικό γίνει βιωματική εμπειρία και αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο, πολλά θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Υπάρχουν πολλοί ανένταχτοι φιλόζωοι με μεγάλο έργο σε όλη την Ελλάδα. Τα φιλοζωικά σωματεία δυστυχώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές απαιτήσεις λόγω έλλειψης εθελοντών. Δυστυχώς δεν βλέπω ανταπόκριση από νέους ανθρώπους. Σίγουρα όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για αυτό. Η νοοτροπία αλλάζει, το είπαμε. Τα παιδιά. Εκεί είναι το κλειδί. Μην τα κάνουμε σαν τα μούτρα μας.

Πότε απογοητεύεσαι; Τί σε κάνει να ελπίζεις;

Συχνά. Αλλά μάλλον το ξεπερνάω σχεδόν ανώδυνα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Όλα είναι στο κεφάλι μας. Αξιολογείς τις καταστάσεις και βλέπεις αν αξίζει πραγματικά να απογοητεύεσαι για αυτές.Η μεγαλύτερη απογοήτευση στον πλανήτη είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Συνάμα και η μεγαλύτερη ελπίδα οι άνθρωποι είναι. Το θαύμα της φύσης. Ο άνθρωπος!

Τι έχεις να πεις στους φιλόζωους, οι οποίοι θέτουν υποψηφιότητα σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Αργήσαμε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Όμως αργήσαμε χαρακτηριστικά. Έπρεπε να γίνουν κινήσεις εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι μόνο οι φιλόζωοι. Είναι οι ενεργοί πολίτες γενικότερα. Αυτοί που ανελλιπώς δίνουν την καθημερινή μάχη στον δρόμο και έχουν μάθει να συγκρούονται όταν χρειαστεί. Γιατί η πολιτική θέλει σύγκρουση. Με τον άγνωστο, τον φίλο, τον συγγενή, με τον ίδιο σου τον εαυτό, με ό,τι χρειαστεί για την ευημερία της κοινωνίας.

Ο Βασίλης Τζιγκούρας που θα ασχοληθεί με τα κοινά στον δήμο Ιλίου είναι μια ιδανική υποψηφιότητα για τον χώρο της φιλοζωίας. Έχει δημιουργικότατη τρέλα! Ο φιλόζωος ακτιβιστής Παναγιώτης Μήλας είναι επίσης μια καλή επιλογή για τους φιλόζωους που θα στηρίξουν Πατούλη. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες επιλογές που προφανώς μου διαφεύγουν…

Δεν έχω παρωπίδες στις δημοτικές εκλογές. Επιλογή προσωπικοτήτων κάνεις επί το πλείστον. Να απαγκιστρωθεί ο κόσμος από κομματικές εμμονές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν ανυπομονείτε να στηρίξετε τα κόμματα που τόσο πολύ αγαπάτε, να περιμένετε τις βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχουν άλλες προτάσεις για την πόλη εκτός από την φιλοζωική δράση;

Σαφώς και υπάρχουν. Έχουν γίνει συζητήσεις με φορείς αλλά και ενεργούς πολίτες της πόλης. Προτάσεις και σκέψεις υπάρχουν, άλλες είναι σε πρώιμο στάδιο, άλλες υπό εξέλιξη. Είμαι ανοιχτός στο να ακούσω οποιονδήποτε έχει να προτείνει ένα ρεαλιστικό πλάνο και αν το πιστέψω να παλέψω για την υλοποίηση του. Μοναδική προϋπόθεση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και φυσικά να κινείται στην νομιμότητα. Η ευζωία των ζώων προϋποθέτει οικονομική ευημερία και πνευματική διαύγεια των πολιτών.

Τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης δημοτικής αρχής;

Αυτή είναι μια ερώτηση πολλαπλών απαντήσεων.Είναι πολύ δύσκολο το έργο της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Δεν αρκεί η καλή θέληση της δημοτικής αρχής. Όταν έχεις να συνεργαστείς με την περιφέρεια, την εκάστοτε κυβέρνηση, την αστυνομία και ένα σωρό φορείς το θέμα περιπλέκεται. Εκεί που πρέπει να δοθεί επιπρόσθετο βάρος είναι στην διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών. Η παιδεία προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο πολίτες με οξυδέρκεια. Αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε. Η αναβάθμιση του κοινωνικού-πολιτισμικού υπόβαθρου της πόλης είναι χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης δημοτικής αρχής.

Και μια πιο προσωπική ερώτηση: Τι μουσική ακούς;

Κυρίως metal και rock. Φυσικά μπορώ να ακούσω ευχάριστα και άλλα είδη μουσικής αλλά ο σκληρός ήχος είναι η βάση μου. Ασχολήθηκα για ένα διάστημα με την ηχοληψία αλλά όχι με ιδιαίτερη προσήλωση και επιτυχία. Μάλλον είναι ένας χώρος που προτιμώ να είμαι απλός ακροατής! Η ενίσχυση της τοπικής καλλιτεχνικής σκηνής και η εξωστρέφεια της είναι ένας στόχος. Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου υπάρχει άψογη συνεργασία καλλιτεχνών και δημοτικής αρχής. Ας δημιουργήσουμε την μεγάλη σχολή της Λάρισας. Αν σε κάποιους φαίνεται ουτοπικό,τα ζωντανά παραδείγματα πόλεων του εξωτερικού τους διαψεύδουν. Αφού μπορούν οι Βίκινγκς γιατί όχι και εμείς οι Μεσόγειοι;

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η Λάρισα.Τι θα έλεγες σε έναν Λαρισαίο που σκέφτεται να μεταναστεύσει;

Η Λάρισα είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες. Για μένα είναι ο εν δυνάμει τρίτος πόλος μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, εύκολα προσβάσιμη,με φανταστικά τοπία γύρω και μέσα στον νομό. Μετέωρα, Όλυμπος, Πήλιο, Παράλια νομού Λάρισας, Λίμνη Πλαστήρα και ένα σωρό άλλα μέρη. Όσον αφορά την σύγχρονη μάστιγα,την φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικού θα είμαι ειλικρινής. Από την στιγμή που η πατρίδα δεν τους δίνει αυτά που θέλουν και αξίζουν, η φυγή είναι μια λύση. Πρέπει άμεσα να βρεθούν κίνητρα για να μείνουν στην πόλη μας. Για αυτό πρέπει να παλέψουμε, να σώσουμε ότι μπορούμε σε ένα τόπο που ο πληθυσμός γερνάει με δραματικούς ρυθμούς. Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα για το οποίο δεν θα λογοδοτήσει κανείς υπεύθυνος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις