Όποιος ασχολείται με το χώρο της φιλοζωίας, δεν μπορεί να μην έχει ακούσει το όνομα Βασίλης Τζιγκούρας.

Και αυτό, όχι επειδή το έργο του έχει αναδειχθεί πολλές φορές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά επειδή είναι ο άνθρωπος, ο οποίος ανέδειξε – μέσα από το επάγγελμά του- ένα μεγάλο θέμα – αγκάθι, που αφορά τα ζώα (δεσποζόμενα και αδέσποτα, κατοικίδια και μη) στην Ελλάδα: την αναπηρία και την ευθανασία.

Ο κατασκευαστής αναπηρικών αμαξιδίων για ζώα, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανακούφιση και εξυπηρέτηση ζώων με κινητικά προβλήματα, άλλαξε για πάντα την οπτική μας απέναντι στα ανάπηρα ζώα: μας έκανε να τα κοιτάμε όχι με λύπηση και οίκτο, αλλά με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Με απλά υλικά, κάνει τη ζωή να συνεχίζεται, γιατί θεωρεί ότι η αναπηρία δεν είναι καταδίκη…

Πιστεύει ότι η ζωή είναι ένα πολύτιμο αγαθό και το δικαίωμα στη ζωή είναι δικαίωμα όλων, ανθρώπων και ζώων. Υποχρέωση, επίσης, όλων των υπολοίπων είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των αναπήρων.

«Ένα ανάπηρο πλάσμα -που δεν πονάει και έχει όρεξη για ζωή- έχει κάθε δικαίωμα να ζει και να απολαμβάνει τη ζωή! Εάν εκείνο θέλει να ζήσει, δεν έχουμε το δικαίωμα να του στερήσουμε τη ζωή!» λέει.

Ο κ. Τζιγκούρας είναι αυτό που λέμε ένα "success story" στην εποχή της κρίσης…

Εγκατάλειψε το επί 15ετίας επάγγελμά του – υδραυλικός – και ξεκίνησε να ασχολείται με την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων για ζώα. Σήμερα διατηρεί μια επιχείρηση, την +2 feet, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε γνωστή, λόγω της ιδέας που πρεσβεύει ότι «η ζωή δεν σταματά με την αναπηρία», χάρη στην οποία χιλιάδες ζώα όχι μόνο έχουν σωθεί από ευθανασία αλλά έχουν και μια καλή ποιότητα ζωής.

Έχει συνεργαστεί με την κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (απ' όπου έχει λάβει "πιστοποίηση καταλληλότητας" των αμαξιδίων του), με κτηνιατρικές κλινικές, νοσοκομεία ζώων, αλλά και με οργανισμούς και καταφύγια αδέσποτων ζώων παγκόσμιου βεληνεκούς, ενώ πολλά ΜΜΕ σε διάφορες χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ευρώπη) έχουν φιλοξενήσει συνεντεύξεις του, κάνοντας γνωστή την ιδέα της +2feet.

Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δημοκρατική Συνεργασία» – Νίκος Ζενέτος, στο Ίλιον, όπου τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά του και εργάζεται.

Στόχος της υποψηφιοτητάς του είναι να δημιουργήσει συνθήκες ευζωίας για τα αδέσποτα, να εισάγει την φιλοζωική γνώση και ευαισθησία σε προγράμματα παιδικών σταθμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και να προάγει την φιλοζωία ως μια πολύ σημαντική μορφή πολιτισμού στο δήμο.

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε στο nooz.gr…


Γιατί έβαλες υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος με αυτόν τον συνδυασμό;

Τα τελευταία χρόνια ζω στο Ίλιον, μία ήσυχη περιοχή με πολύ καλή ποιότητα ζωής, καθαρή, πολιτισμένη και όμορφη. Κι όλα αυτά χάρη στην δημοτική αρχή, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έδειξε ότι νοιάζεται πραγματικά για τον τόπο μας. Πριν κάποιους μήνες με προσέγγισε ο δήμαρχος κ. Ζενέτος και με ρώτησε αν θα ήθελα να συμμετέχω στον συνδυασμό του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν δυσκολεύτηκα να δεχτώ γιατί γνωρίζω ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος που του αρέσουν οι «φρέσκιες» ιδέες και το κυριότερο είναι ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζώα (οικογενειακώς έχουν υιοθετήσει δύο πρώην αδεσποτάκια).

Ποια θεωρείς ότι είναι τα προβλήματα στο δήμο σχετικά με τα ζώα;

Στον δήμο μας υπάρχουν κάποια αδέσποτα (ευτυχώς όχι πολλά), τα οποία ναι μεν έχουν την απαραίτητη φροντίδα από τον δήμο, αλλά εξακολουθούν να είναι άστεγα και εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους. Μια από τις πολύ σημαντικές ελλείψεις στο δήμο είναι η ύπαρξη ενός χώρου προσωρινής παραμονής των αδέσποτων, καθώς και μία οργανωμένη δράση με στόχο την υιοθεσία τους.

Πώς πιστεύεις θα βοηθήσεις τα ζώα από τη θέση του δημοτικού συμβούλου;

Έχω ήδη καταθέσει κάποιες προτάσεις στον δήμαρχο, με όραμα το Ίλιον να γίνει ένας δήμος πρότυπο αναφορικά με την ευζωία αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων. Στόχος μου επίσης είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών, κυρίως των μικρών ηλικιών, ώστε άνθρωποι και ζώα να ζήσουμε αρμονικά. Θα ήθελα, επίσης, να δημιουργήσω ένα δίκτυο συνεργασίας των πολιτών, ώστε να διευρυνθεί η φιλοζωία σε όσους περισσότερους δημότες γίνεται.

Ένα από τα πλάνα σου είναι οι φιλοζωικές ενημερώσεις σε παιδικούς και σχολεία. Γιατί;

Τα παιδιά είναι σημαντικό να έχουν φιλοζωική παιδεία για να μπορούμε να πούμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, συζητάμε την προοπτική συνεργασίας με την κ. Νίκη Βομπιράκη (εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο βρεφονηπιακών σταθμών), προκειμένου να δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα φιλοζωικών ενημερώσεων, το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών και θα προσαρμόζεται ανάλογα.

Τί θέλεις να πεις στους φιλόζωους υποψήφιους άλλων δήμων ανά την Ελλάδα;

Είμαι πολύ αισιόδοξος που σε αυτές τις δημοτικές εκλογές έθεσαν υποψηφιότητα πολύ ικανά άτομα με εμπειρία και γνώσεις στον φιλοζωικό τομέα σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, που αρκετοί υποψήφιοι χωρίς κάποια σημαντική φιλοζωική δράση στο βιογραφικό τους αναλώνονταν σε υποσχέσεις χωρίς να έχουν υλοποιηθεί φυσικά. Αρκετούς από τους φετινούς υποψηφίους ανά την Ελλάδα τους γνωρίζω προσωπικά και πιστεύω πως έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τα φιλοζωικά θέματα της περιοχής τους προς το καλύτερο.

*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις