Η ενδοδοντική θεραπεία, ή αλλιώς απονεύρωση είναι η θεραπεία του εσωτερικού οργάνου του δοντιού (του οργάνου δηλαδή που βρίσκεται ένδο του οδόντος), του πολφού.

Πρόκειται για έναν ιστό που απαρτίζεται από αγγεία, κύτταρα και νεύρα και οι ασθενείς αναφέρονται σε αυτόν ως το νεύρο του δοντιού.

Πότε όμως χρειάζεται ένα δόντι ενδοδοντική θεραπεία; Ένα δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία όταν τα μικρόβια φτάσουν στον πολφό και τον μολύνουν σε τέτοιο βαθμό, που δε μπορεί να ανταπεξέλθει της φλεγμονής και αρχίζει να νεκρώνεται και να παθαίνει σήψη ( σε ένα υγιές δόντι, ο πολφός είναι στείρος μικροβίων).

Συνεπώς, η ενδοδοντική θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των μικροβίων και των προϊόντων που αυτά παράγουν (αέρια και πύον), ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο και το δόντι να παραμείνει λειτουργικό στο στόμα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον αποτελεσματικό καθαρισμό του συστήματος των ριζικών σωλήνων (είναι ο χώρος μέσα στις ρίζες του δοντιού στον οποίο βρίσκονται φυσιολογικά οι απολήξεις του πολφού). Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: αρχικά γίνεται προσπάθεια εντόπισης του άκρο της ρίζας, ώστε να προσδιοριστεί το μήκος αυτής και στη συνέχεια διευρύνονται οι ριζικοί σωλήνες.

Η διεύρυνση αυτή έχει διπλό στόχο: αφενός αφαιρούνται τοιχώματα του δοντιού τα οποία είναι μολυσμένα με μικρόβια και αφετέρου δημιουργείται χώρος για τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για απολύμανση. Γίνονται δηλαδή πλύσεις των ριζικών σωλήνων με αντισηπτικά διαλύματα, τα οποία καταπολεμούν τον μικροβιακό παράγοντα. Ενδιάμεσα των ραντεβού τοποθετείται αντισηπτικό σε μορφή πάστας για περαιτέρω απολύμανση, έως ότου το δόντι θεραπευτεί.

Η ενδοδοντική θεραπεία ολοκληρώνεται με την ερμητική έμφραξη των ριζικών σωλήνων, ώστε να αποφευχθεί η επαναμόλυνση αυτών. Αυτονόητο είναι ότι αν υπάρχουν κενοί χώροι στο εμφρακτικό υλικό, τότε τα μικρόβια θα μπορέσουν να αποικήσουν ξανά το δόντι και να το μολύνουν εκ νέου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός μολυσμένου δοντιού στο στόμα. Δυστυχώς, οι ασθενείς αρκετά συχνά αγχώνονται στο άκουσμα της απονεύρωσης. Αυτό προκύπτει από το φόβο ότι η διαδικασία θα είναι επίπονη αφενός και ότι θα χάσουν το δόντι αφετέρου. Όσον αφορά το κομμάτι του πόνου, είναι αλήθεια ότι παλαιότερα οι διαδικασίες δεν ήταν πάντα ανώδυνες.

Σήμερα όμως το δόντι δουλεύεται υπό τοπική αναισθησία καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε ο ασθενής να μην ενοχλείται από αυτή. Μετά το πέρας του ραντεβού, καλύπτεται με παυσίπονη αγωγή. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν ενοχλήσεις στην περιοχή τις πρώτες 1-2 μέρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμβαίνει πάντα. Υπάρχει και η πιθανότητα το δόντι να ηρεμήσει απευθείας και να μη χρειάζεται παυσίπονο ο ασθενής.

Τέλος, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μελλοντική απώλεια του δοντιού. Ισχύει ότι τα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια είναι πιο επιρρεπή στα κατάγματα σε σχέση με τα μη θεραπευμένα, γιατί έχουν αφυδατωθεί.

Το αν θα υποστεί ένα δόντι κάταγμα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων (και όχι μόνο της απονεύρωσης), όπως το πόσο μεγάλη αλλοίωση υπήρχε, πόσος υγιής ιστός έμεινε εν τέλει μετά την αφαίρεση του τερηδονισμένου δοντιού, από το είδος της αποκατάστασης που έγινε μετά την ενδοδοντική θεραπεία, από το είδος του δοντιού, τη θέση του στο στόμα και το είδος των δυνάμεων που δέχεται κατά τη μάσηση κ.α.

Σίγουρα, όσο πιο πολύ επεμβαίνουμε στα φυσικά δόντια, τόσο περισσότερο τα εξασθενούμε. Όμως, είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε να σώσουμε ένα δόντι,εάν αυτό είναι εφικτό, παρά να το θυσιάσουμε με ευκολία για κάποια προσθετική αποκατάσταση, γιατί και οι προσθετικές αποκαταστάσεις κάποια στιγμή θα αποτύχουν και θα χρειαστούν αντικατάσταση.

Τίποτα δεν ανταποκρίνεται καλύτερα στο στόμα από τα ίδια μας τα δόντια. Συνεπώς, θεμιτό θα ήταν να τους αυξήσουμε το χρόνο ζωής όσο περισσότερο γίνεται.

Αλεξάνδρα Γεωργονίκου
Χειρουργός Οδοντίατρος, DDs
www.agdentist.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις