Εκπρόσωπος ΚΕΕΛΠΝΟ: Ζήτημα δημόσιας υγείας ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Εκπρόσωπος ΚΕΕΛΠΝΟ: Ζήτημα δημόσιας υγείας ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση του Foreign Office για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, αξιωματούχος του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλά στην βρετανική εφημερίδα για τα προσωπικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει κάθε επισκέπτης στη χώρα μας

«Αυτή την εποχή του χρόνου, οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ανησυχούν κυρίως για τις πυρκαγιές και τις απεργίες. Ενώ όμως η χώρα ετοιμάζεται για την περίοδο αιχμής, οι Αρχές απευθύνουν ακόμη μια προειδοποίηση: προσοχή στα τσιμπήματα από κουνούπια», επισημαίνει στον πρόλογό του το άρθρο. 

«Υπήρξαν αρκετά κρούσματα και πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας Υγείας. Ο ιός έφθασε στην Ελλάδα διαμέσου μεταναστευτικών πτηνών και συνιστούμε σε όλους να λαμβάνουν προσωπικά μέτρα προστασίας, όπως να φορούν μακρυμάνικα ρούχα, να αποφεύγουν μέρη με λιμνάζοντα νερά και να χρησιμοποιούν σίτες και εντομοαπωθητικά», αναφέρει στην Guardian η Δανάη Περβανίδου, υπεύθυνη γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, 316 άτομα νόσησαν πέρυσι από τον ιό στην Ελλάδα και 50 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. 

«Συνήθως όσοι μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη, όπως πυρετό, πονοκεφάλους και γενικούς πόνους στο σώμα. Μόνον το 1% αρρωσταίνουν σοβαρά από τη λοίμωξη, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών», επισημαίνει ο Guardian και προσθέτει:

«Ωστόσο, απ’ όσους διαγνώστηκαν πέρυσι στην Ελλάδα, 243 εμφάνισαν συμπτώματα νόσων που χτυπούν το νευρικό σύστημα, όπως η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία παράλυση». 

«Από το 2012, όταν είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα και 35 θάνατοι ασθενών, είχε να εμφανιστεί μια τόσο σοβαρή επιδημία», προσθέτει η Guardian. Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό, συνιστώντας στους Αμερικανούς πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, από τον καθαρισμό χώρων όπου μπορεί να αναπαράγονται κουνούπια μέχρι το κλάδεμα του γρασιδιού και των θάμνων. 

«Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς την περιοχή όπου θα κυκλοφορήσει ο ιός, εξαιτίας της περίπλοκης επιδημιολογίας του. Γνωρίζουμε όμως ότι εξαπλώθηκε από χωριά και υγροτόπους αγροτικών περιοχών σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Όπως το χειμώνα αναμένουμε επιδημία γρίπης, έτσι και το καλοκαίρι πρέπει πλέον να περιμένουμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», εξηγεί η κ. Περβανίδου στον Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Εξάρσεις σημειώθηκαν πέρυσι και στην Ιταλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σερβία.