Η πρώτη ιδιωτική κλινική του Λονδίνου που υπόσχεται ταχύτερη πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη ετοιμάζεται να ανοίξει στη Harley Street.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δημιουργών της «η κλινική θα προσφέρει «σωτηρία» σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο ή νευρολογικές παθήσεις και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα κάνναβης μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, του NHS».

Πρόκειται για τη δεύτερη κλινική του είδους καθώς το πρώτο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο Manchester καιανακοίνωσε την έναρξή τουτο Μάρτιο του 2019, τρεις περίπου μήνες μετά την οδηγία της κυβέρνησης που επέτρεπε στους Άγγλους ιατρούς να συνταγογραφούν εφεξής φάρμακα κάνναβης.

Τα ραντεβού στην κλινική κοστίζουν £ 200 και οι συνταγές κάνναβης £ 600 έως £ 700 το μήνα…

Προφανώς οι θεραπείες με την κάνναβη, ενός φυτού που φυτρώνει σχεδόν παντού χωρίς κόστος, δε θα απευθύνονται σε όσους εν γένει έχουν ανάγκη σχετικής θεραπείας, αλλά μόνο στους οικονομικά ευκατάστατους ασθενείς…

Η κλινική του Λονδίνου, ιδιοκτησίας της εταιρείας European Cannabis Holdings,θα έχει έναν γενικό ιατρό ο οποίος θα αξιολογεί τους ασθενείς και θα τους παραπέμψει επιτόπου σε έναν εξειδικευμένο συνάδελφό του για να κάνει τη συνταγογράφηση. Επίσης και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις «οι θεραπείες κάνναβης θα προσφέρονται εκεί όπου οι συμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει».

Η κλινική θα προσφέρει θεραπευτική αγωγή για την αρθρίτιδα, την επιληψία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ δε θα διαθέτει παιδιατρικό τμήμα το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της. Θα μπορεί επίσης να συνδράμει άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις και ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, περισσότερα από 150 άτομα βρίσκονται ήδη στη σχετική λίστα αναμονής.

Μόνο 100 ασθενείς…

Διευθυντής της κλινικής είναι ο καθηγητής Mike Barnes, ο νευρολόγος που βοήθησε στην εξασφάλιση της πρώτης άδειας χρήσης κάνναβης στη χώρα για τον νεαρό Alfie Dingley, και ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Αυτή η κλινική θα αποτελέσει μια σωτηρία για χιλιάδες ασθενείς που έχουν βρει άλλες αγωγές αναποτελεσματικές».

Στην Αγγλία, αν και υπάρχει πλέον το αναγκαίο νομικό πλαίσιο, οι ιατροί ανθίστανται σθεναρά στη συνταγογράφηση του φυτού και των φαρμάκων που προέρχονται από αυτό. Κάποιοι από αυτούςυποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα και κάποιοι άλλοι ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα αναγκαία στοιχεία από κλινικές δοκιμές για τη θεραπευτική αξία της κάνναβης.

Έτσι παρά τη νομιμοποίηση της χρήσης του φυτού για ιατρικούς λόγους, μέχρι στιγμής αυτό έχει συνταγογραφηθεί σε λιγότερους από 100 ασθενείς σε όλη την Αγγλία. Την ίδια στιγμή στον Καναδά που νομιμοποίησε την ιατρική χρήση κάνναβης από το 2001 αυτή συνταγογραφείται ήδη σε 400 χιλιάδες ασθενείς από 20 χιλιάδες ιατρούς.

Για την ώρα, η νομοθεσία του Υπουργείου Εσωτερικών νομιμοποιεί την κάνναβη και ορίζει ότι πρέπει να συνταγογραφείται μόνο από ειδικευμένους ιατρούς – όχι από γενικούς ιατρούς. Λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αυτό ρυθμίζεται και χρηματοδοτείται δεν έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, αφήνοντας τις υγειονομικές υπηρεσίες στο σκοτάδι.

«Το μεγάλο εμπόδιο στη συνταγογράφηση είναι πραγματικά οι γιατροί», αναγνωρίζει με τη σειρά του κι ο διευθυντής της πρώτης ιδιωτικής κλινικής του Λονδίνου καθηγητής Mike Barnes.

Μια εικόνα… καθόλου Βρετανική

Όσο για την τιμή της κάνναβης, ηCannamedical, μια από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρείες του είδους, δήλωσε πρόσφατα μέσω του διευθυντή τηςότι στην Αγγλία με τους περιορισμούς εισαγωγών που υπάρχουν, η εταιρεία θα πρέπει να πουλάει την κάνναβη 30 λίρες το γραμμάριο, τη στιγμή που στη γειτονική Γερμανία μπορεί να αρκεστεί σε μόνο 10 δολάρια το γραμμάριο.

Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς και οι δικοί τους άνθρωποι ζητούν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες θεραπείας με κάνναβη και ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει καθυστερήσεις που θα μπορούσαννα «τιμωρήσουν» ασθενείς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Η καθόλου Αγγλοσαξωνική αυτή εικόνα, συμπληρώνεται από τον ακτιβισμό των ασθενών που δηλώνουν μόνοι τους στην αστυνομία ότι καλλιεργούντο φυτό για θεραπευτικούς λόγους και καλούν τις Αρχές να τους συλλάβουν εάν επιθυμούν. Αλλά και από «την πρωτοβουλία της αστυνομίας» να σταματήσει τις συλλήψειςγια κατοχή μικρών ποσοτήτων του φυτού.

Πηγή: cannabinews.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις