Ανησυχία ότι η πανώλη των χοίρων θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα εκφράζουν κτηνοτρόφοι και κτηνίατροι. Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ, επισημαίνουν ακόμη ότι είναι πιθανή μια μικρή αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος μετά το μπλοκάρισμα εισαγωγών από τη Βουλγαρία αλλά και μεγάλη πτώση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει στη γειτονική χώρα.

«Ένα 10-15% έχει τσιμπήσει η τιμή του χοιρινού από τις αρχές του καλοκαιριού, στη χώρα μας όχι τόσο, κυρίως, εξαιτίας της πανώλης των χοίρων όσο λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται τη θερινή περίοδο στα νησιά και του τουριστικού ρεύματος εκεί», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών-Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης.

Πέρα όμως από την τιμή του χοιρινού, η αφρικανική πανώλη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και τησυμπεριφορά των καταναλωτών. «Κάθε φορά που παίρνει διαστάσεις μια αρρώστια στο ζωικό βασίλειο, δημιουργείται ένας φόβος στους καταναλωτές και συνήθως αποφεύγουν να αγοράσουν το προϊόν αν και οι ανησυχίες τους δεν ευσταθούν καθώς όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στους πάγκους των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων είναι απολύτως ελεγμένα» είπεο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης.

Λήψη προληπτικών μέτρων στην Ελλάδα

Σε λήψη προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Ελλάδα προχωρά η ελληνική κυβέρνηση. «Τι μέτρα όμως μπορούν να εφαρμοστούν όταν έχουμε όλους και όλους δύο κτηνοτρόφους στον Βόρειο Έβρο, εκ των οποίων ο ένας απασχολείται αποκλειστικά στο σφαγείο, την κύρια πύλη εισόδου των περισσότερων ζωονόσων που εμφανίζονται στην χώρα- δεδομένου ότι συνορεύει τόσο με την Βουλγαρία όσο και με την Τουρκία;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ορεστιάδας, Βάκης Τσιομπανίδης.

Ανησυχία ότι η πανώλη των χοίρων αργά ή γρήγορα θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα εκφράζει και ο κ. Δαδούσης. «Η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα και είναι θέμα χρόνου να φτάσει και την ελληνική επικράτεια. Έχουμε λάβει μέτρα, όμως.

Το πρόβλημα είναι ότι η αρρώστια είναι μεταδοτική από αγριόχοιρους, οι οποίοι δεν περιορίζονται από τα σύνορα και διασχίζουν καθημερινά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας Δεν έχουν visa τα αγριογούρουνα. Οι φόβοι είναι έντονοι ότι μπορεί να προσβληθούν και τα ελληνικά κοπάδια», είπε στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Δαδούσης.


– Δείτε εδώ τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση


Επιδότηση από την ΕΕ στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία θα επιδοτηθεί με το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αυτό διευκρινίστηκε μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες, της υπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας Ντεσισλάβα Τανέβα, με τον επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Βιτάνις Ανδριουκαΐτης. (αναλυτικά)

Η Βουλγαρία περιμένει, επίσης, επείγουσα βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, για να αντισταθμίσει τις κατεστραμμένες εστίες της πανώλης των χοίρων, ανέφερε η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, τα υποχρεωτικά μέτρα για την προληπτική θανάτωση κατοικίδιων χοίρων έχουν εισαχθεί σε 23 από τις 28 επαρχίες της Βουλγαρίας.