3 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον σκύλο μας...

3 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τον σκύλο μας...

*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων (renata@skylosgiaspiti.gr)


Ο σκύλος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του καθενός: μας διδάσκει πολλά, μας κάνει (πιο) σοφούς, μας γεμίζει ευαισθησία, μας κινητοποιεί, θεραπεύει την ψυχή μας, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους!

Για οποιονδήποτε λόγο κι αν αποφασίσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας να υιοθετήσουμε έναν τετράποδο φίλο, το ζητούμενο παραμένει ένα και αδιαπραγμάτευτο: να χτίσουμε μια υγιή και ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, με το να κατανοούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.

Το πιο σημαντικό πράγμα που θα μας μάθει ο σκύλος μας είναι ότι η ζωή είναι απλή και δεν υπάρχει κανένα λόγος να την περιπλέκουμε.

Ορίστε, 3 βασικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε γι΄αυτά τα υπέροχα πλάσματα:

1) Ο σκύλος είναι ο καθρέφτης μας:  Η  ενέργειά μας -θετική ή αρνητική, δυνατή ή αδύναμη, ήρεμη ή έντονη- είναι μεταδοτική. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουμε την συμπεριφορά του τετράποδου φίλου μας κάθε στιγμή, ανάλογα με το τί νιώθουμε και πώς το προβάλλουμε. Ο σκύλος μας χρειάζεται να έχει μια σαφή καθοδήγηση από έναν κηδεμόνα με αυτοέλεγχο, ηρεμία και θετική προδιάθεση.

Συμβουλή: Αν δεν είστε τέτοιος άνθρωπος, απλώς φανταστείτε κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά και προσπαθήστε να τον μιμηθείτε.

2) Οι άνθρωποι λένε ιστορίες, οι σκύλοι την αλήθεια: Ο άνθρωπος επικοινωνεί με τους γύρω του πιο επιφανειακά σε σχέση με τον σκύλο. Από την ηλικία που αρχίζει να χρησιμοποιεί την ομιλία, «χάνει» την ικανότητα να επικοινωνεί διαισθητικά. Επίσης, ο άνθρωπος «βλέπει». Ο σκύλος αντίθετα, «νιώθει». Με άλλα λόγια μας «σκανάρει» και αντιλαμβάνεται αμέσως τί νιώθουμε και σε τί βαθμό. Ο σκύλος μας, λοιπόν, αντιλαμβάνεται την αλήθεια (δηλαδή την αντικειμενική πραγματικότητα), ενώ εμείς αντίθετα πολλές φορές προσπαθούμε να κρύψουμε, να καμουφλάρουμε ή να απωθήσουμε την πραγματικότητα.

Συμβουλή: Ας δίνουμε περισσότερη και πιο ουσιαστική σημασία στον σκύλο μας. Ίσως μας κάνει να αντιληφθούμε οτι στην πραγματικότητα «κάτι δεν πάει καλά», ενώ εμείς νομίζουμε το αντίθετο...

3) Οι σκύλοι ζουν στο "τώρα":  Αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν την στιγμή και είναι ευτυχισμένοι στο παρόν, χωρίς να τους απασχολεί το αύριο. Δεν σκοτίζονται για προβλήματα που «ίσως δημιουργηθούν» στο μέλλον, δεν προτρέχουν, δεν προβάλλουν φόβο για το αύριο. Αντίθετα, εστιάζουν στο «τώρα» και είναι ευτυχισμένοι από την στιγμή που νιώθουν ισότιμο μέλος μιας ισορροπημένης σχέσης με έναν έμπιστο κηδεμόνα,  που τους μεταδίδει ηρεμία, ασφάλεια και αγάπη.

Συμβουλή: Εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμα του σκύλου μας, θα σταματήσουμε να αγχωνόμαστε για το αύριο και να «επινοούμε» προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να χάνουμε την απόλαυση της στιγμής.

Σκύλος για Σπίτι

*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: pets@nooz.gr