Υπέροχα νέα: Φεύγει για Βοστώνη ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ!

Υπέροχα νέα: Φεύγει για Βοστώνη ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ!

Για τη Βοστόνη φεύγει ο μικρός Παναγιώτης - Ραφαήλ, όπως δήλωσαν τόσο ο πατέρας του όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Το 1,5 έτους παιδί που πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία θα μεταβεί στις ΗΠΑ, καθώς ο υπουργός Υγείας συνέβαλε στην επίσπευση των διαδικασιών, με τη μείωση της γραφειοκρατίας που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Τα έξοδα θα καλυφθούν από τις προσφορές του κόσμου.

Μέσα σε λίγες ημέρες Έλληνες από κάθε γωνιά της πατρίδας μας προσέφεραν χρήματα με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν κάτι λιγότερα από 3 εκατ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -θεσμικά- δεν μπορούσε να συμβάλει οικονομικά για την θεραπεία του παιδιού στο εξωτερικό, δεδομένου ότι το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί ότι η θεραπεία που δεν έχει εγκριθεί ακόμη στην Ευρώπη είναι άγνωστο εάν θα συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του παιδιού. 

Το υπουργείο Υγείας, στις περιπτώσεις αυτές, ακολουθεί την γνωμοδότηση των αρμόδιων οργάνων.

Ως εκ τούτου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε επισημάνει ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αφού ήδη καλύπτεται θεραπεία αντίστοιχου οικονομικού μεγέθους.Οι δηλώσεις

«Μόλις ενημερώθηκα από τον υπουργό ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για την μετάβαση του παιδιού στη Βοστώνη, όλα πήγαν καλά» δήλωσε ο πατέρας του αγοριού, Γιώργος Γλωσσιώτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Ο πατέρας του μικρού ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τον κυπριακό λαό, που όπως είπε, έκαναν δικό τους πρόβλημα, το πρόβλημα του παιδιού του.

«Ευχαριστώ την κυβέρνηση, τον υπουργό και τον πρωθυπουργό, που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν λύση. Κατανοώ την απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου. Η ευθύνη είναι 100% δική μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε:

«Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διάλεξα να μην κάνω δηλώσεις, σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο, την οικογένεια του παιδιού και την κατάσταση. Σέβομαι απολύτως και ως γιατρός τους επιστήμονες στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, που κάνουν την δουλειά τους. Αλλά, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Είχα υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, πρώτα απ' όλα η ελληνική κοινωνία που βοήθησε και έβαλε πλάτη και μετά τα πάσης φύσεως διαδικαστικά που έχουν να κάνουν με το εξωτερικό, με την εταιρεία που προμηθεύει το φάρμακο, με τις διατυπώσεις που πρέπει να γίνουν, τις οποίες από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η MDA».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρέδωσε με εκπροσώπους του από την ομογένεια, επιστολή στη διοίκηση του Boston Chlidren’s Hospital, στην οποία ζητά να μειωθεί το κόστος της θεραπείας του Παναγιώτη Ραφαηλ Γλωσσιώτη, προκειμένου να καλυφθεί από το ποσό που έχει συγκεντρωθεί.

Παράλληλα ο ΙΣΑ εκφράζει την ικανοποίηση του, γιατί όπως ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο για να διευκολυνθεί η μετάβαση του παιδιού.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ θα επισκεφθούν τις επόμενες ημέρες το νοσοκομείο.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της πολιτείας ωστόσο κάθε ασθενής είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έχει δικαίωμα στη ζωή και στην ελπίδα. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην Ελληνική κοινωνία που έδειξε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της απέναντι σ’ ένα παιδί που έχει την ανάγκη μας. Όλοι μαζί καταφέραμε αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό φαινόταν ακατόρθωτο. Ευχόμαστε να πάνε όλα κατ’ ευχήν για τον Παναγιώτη και είμαστε δίπλα στην οικογένεια. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα για το παιδί θα είναι αυτό που θέλουμε όλοι μας».