Όχι day: Έξι λόγοι για να μάθεις να λές όχι

Όχι day: Έξι λόγοι για να μάθεις να λές όχι

Όχι άλλο κάρβουνο. Δεν έμεινε τυχαία η φράση της γνωστής ελληνικής ταινίας. Όχι. Μια λεξούλα με τρία γράμματα και δύναμη μεγατόνων.

της Μάρης Γαργαλιάνου


Μπορώ να σας βρω ένα κάρο λόγους για να βουτάτε στις προκλήσεις, να αρπάζετε ευκαιρίες, να είστε δεκτικοί στη ζωή, να πηγαίνετε με τη Ροή και να απολαμβάνετε το πράσινο φως που όλο χαρά δίνετε σε πρόσωπα και καταστάσεις και μπορώ να σας βρω άλλους τόσους –και ίσως περισσότερους- για να μάθετε να λέτε όχι.

Να είμαστε ευγενικοί, ταπεινοί και γελαστοί. Να χαμογελάμε, να λέμε «ευχαριστώ» και να ρίχνουμε το βλέμμα στους «μεγάλους» μας έμαθαν γονείς, σχολεία, καθηγητάδες πάσης φύσεως και μέντορες που μας κούραραν γιατί ήθελαν το «καλό μας». Να ‘ναι καλά. Τους ευχαριστούμε πολύ. Πάμε στην πραγματικότητα τώρα.

Το «Ναι στη ζωή» δε σημαίνει «Ναι σε όλα».

Έχω πάντα την επιλογή να προτιμήσω το «όχι» γιατί:

1. Το ένστικτό μου είναι ο καλύτερος συνήγορος

Πόσες φορές έπιασες τον εαυτό σου άλλα να λέει, άλλα να κάνει και άλλα να εννοεί όπως λέει και το τραγούδι; Ήθελες να βουτήξεις στην πρόκληση μεν –άνθρωπο, συνθήκη, ευκαιρία- με τη λογική, αλλά το στομάχι σου σφιγγόταν. Το ένστικτο και το σώμα σου χτυπούσαν καμπανάκι. Ε λοιπόν, όχι. Φιλική συμβουλή: Να ακούς πάντα το σώμα σου.

2. Νιώθω ότι πιέζομαι…

Ποιος σου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό; Και αυτός ο κάποιος, ποιος νομίζει ότι είναι, ή μάλλον καλύτερα ποιος νομίζεις εσύ ότι είναι; Κάθε φορά που «πιέζεσαι» σε μια έντονη συνθήκη, στη δουλειά, στη σχέση σου, ή ότι άλλο, πάρε μια ανάσα. Πρώτα είσαι εσύ και μετά όλα τ’ άλλα. Αν νιώθεις ότι κάτι «δε σου βγαίνει», ή μπορεί ακόμα και να σε βλάψει, πάρε αποστάσεις. Πάρε το χρόνο σου. Ω ναι, σου ανήκει. Άλλωστε, κατά πόσο παραγωγικοί είμαστε κάτω υπό καθεστώς πίεσης; Αυτό είναι κάτι υποκειμενικό…

3. Κουράστηκα να ψυχαναγκάζομαι ακόμα και για κάτι φαινομενικά καλό!

Μόλις έκλεισε μια τεράστια μέρα στη δουλειά με 10ωρο στο πισί και πολλή ένταση και οι φίλοι σου σε περιμένουν στο κλασικό σας στέκι για το εβδομαδιαίο σας ποτό. Όχι φίλη-ε μου. Αν το σώμα σου ζητά κρεβάτι, επέλεξε κρεβάτι. Οι φίλοι σου θα καταλάβουν, δε θα κριτικάρουν. Ποιο το νόημα άλλωστε να ψυχαναγκάζεσαι για πράγματα φαινομενικά καλά;

4. Ποτέ, κανένας δε θα είναι πάντα ευχαριστημένος απόλυτα από εμένα

Ωπ… Κεφάλαιο προσδοκίες. Περιμένουν οι γονείς, περιμένουν οι φίλοι, περιμένει η σχέση, περιμένουν οι δάσκαλοι, περιμένουν οι συνεργάτες μας, όλοι περιμένουν από εμάς. Το κεφάλαιο προσδοκίες είναι ένα κεφάλαιο βαρύ, ωστόσο το σημαντικό είναι ένα: Οι προσδοκίες που έχουμε εμείς από εμάς. Επίσης, μη ξεχνάμε πως ποτέ, κανείς απόλυτα δε θα είναι ικανοποιημένος από εμάς. Άρα; Όχι σε πράγματα, λόγια και καταστάσεις που «παίζουν» μόνο και μόνο για να είναι οι άλλοι καλά. Hello! Υπάρχουμε και εμείς στο χάρτη.

5. Απλά δε μου βγαίνει

Να πω «ναι» σε κάτι το οποίο νιώθω «όχι» γιατί «πρέπει», γιατί θα με «εξελίξει» στη δουλειά, γιατί θα με ανεβάσει στα μάτια κάποιων, γιατί, γιατί, γιατί… Αποτέλεσμα: Καταπίεση. Αν θέλεις και έχεις ανάγκη όλα τα παραπάνω για μια επιβεβαίωση, it’s ok. Αν θες να κοιτάξεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική, ξαναδιάβασε το 4!

6. Η οριοθέτηση είναι το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω στον εαυτό μου και στις σχέσεις μου

Όρια. Επίσης μια λεξούλα μικρή με μια δύναμη και σημασία μεγατόνων. Δύσκολα μαθαίνονται –ιδίως όταν το μόνο πράγμα στη ζωή  που δεν έχουμε μάθει είναι αυτά-, εύκολα αγαπιούνται και βελτιώνουν εμάς, τη σχέση με τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση με τους άλλους. Τα όρια είναι υγεία και καμιά φορά δε χρειάζεται καν να πεις «όχι» για να τα περάσεις στους άλλους. Τα όρια είναι άυλα νήματα που δημιουργούν πλαίσια ασφαλείας, ανάσας και ζωής. Προτιμήστε αυτά, αντί του «Ναι σε όλα». Άλλωστε αποδεδειγμένα το «Ναι σε όλα» δε βγαίνει πάντα σε καλό!...