Σαντορίνη: Νέο βίντεο δείχνει το δράμα των γαϊδουριών ταξί - "Είναι ένα εντελώς απολίτιστο μέρος" [video]

Σαντορίνη: Νέο βίντεο δείχνει το δράμα των γαϊδουριών ταξί - "Είναι ένα εντελώς απολίτιστο μέρος" [video]

Ασύλληπτη κακοποίηση των γαϊδουριών, που χρησιμοποιούνται ως "ταξί για τους τουρίστες" στη Σαντορίνη, καταγγέλει η φιλοζωική οργάνωση PETA ("Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων"), κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συνθήκες.

Νέο βίντεο της PETA Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα, δείχνει δεκάδες γαϊδουράκια να μεταφέρουν τουρίστες από το λιμάνι στη χώρα.

H αυτοψία των ακτιβιστών που έγινε τον Σεπτέμβρη, δείχνει ότι τα γαϊδουράκια εξουθενώνονται, συχνά παραπατούν και πολλές φορές δέχονται χτυπήματα με βίτσα. 

Όταν δεν τα αναγκάζουν να σηκώνουν υπερβολικά μεγάλα φορτία, τα γαϊδουράκια – πολλά από τα οποία φέρουν πληγές κάτω από τη σέλα – μένουν κάτω από τον ήλιο χωρίς πρόσβαση σε σκιά και νερό.

Σημειώνουν μάλιστα πως τα κουρασμένα και ταλαιπωρημένα ιπποειδή θέτουν σε κίνδυνο και τους περαστικούς που ανεβαίνουν τα πέτρινα σκαλοπάτια της Σαντορίνης πεζοί.

Υπενθυμίζεται ότι έκθεση της PETA το 2018 για την κακοποίηση των γαϊδουριών είχε προκαλέσει τέτοια διεθνή κατακραυγή, που οι ελληνικές αρχές -παρά την αρχική αντίδρασή τους- αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στην χρήση των γαϊδουριών, που φυσικά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

Σήμερα, η PETA ζητά την καθολική απαγόρευση της εκμετάλλευσής τους ως τουριστικής ατραξιόν.

Η DW είχε γράψει ότι ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς τα 520 σκαλοπάτια μέχρι το παλαιό λιμάνι των Φηρών, έως και 20 ώρες ημερησίως. Γι αυτή την «αυθεντική ελληνική εμπειρία», συνέχιζε το δημοσίευμα, οι ιδιοκτήτες τους χρεώνουν το δρομολόγιο έξι ευρώ. Και πολλές φορές δίνουν στα ζώα ελάχιστο νερό και λιγοστή τροφή.

"Η Σαντορίνη είναι ένα εντελώς απολίτιστο μέρος"

"Η Σαντορίνη εξαιρείται από την Ελλάδα και τον ελληνικό νόμο – είναι ένα εντελώς απολίτιστο μέρος όπου άνδρες χτυπούν σε κοινή θέα γαϊδουράκια και μουλάρια, αναγκάζοντάς τα να κουβαλήσουν το βαρύ τους φορτίο" αναφέρει η πρόεδρος της PETA Γερμανίας, Ίνγκριντ Νεβκιρκ.

"Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πάρουν θέση και να απαγορεύσουν την εκμετάλλευση αυτών των ζώων" προθέτει.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός πληθυσμός των τετραπόδων στη Σαντορίνη έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 96%. Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Αθηνών, το 1955 υπήρχαν στο νησί 508.000 γαϊδουράκια, το 2015 είχαν καταγραφεί 12.000, αλλά σήμερα δεν έχουν απομείνει περισσότερα από 2.000.