Εκπαίδευση σκύλου για τουαλέτα: 5 έξυπνα tips που θα σας βοηθήσουν!

Εκπαίδευση σκύλου για τουαλέτα: 5 έξυπνα tips που θα σας βοηθήσουν!

Εκπαίδευση σκύλου για τουαλέτα: Είναι από τους πιο μεγάλους "πονοκεφάλους" ενός κηδεμόνα. Όσο εφιαλτικό όμως και να φαντάζει, υπάρχει τρόπος να καθοδηγήσετε τον σκύλο σας σωστά και ήρεμα στην εκμάθηση της τουαλέτας.

Εκπαίδευση σκύλου για τουαλέτα: Είναι από τους πιο μεγάλους "πονοκεφάλους" ενός κηδεμόνα, καθώς φαντάζει εφιαλτικό να μαζεύει ακαθαρσίες απ' όλο το σπίτι, όλη την ημέρα, ειδικά εάν πρόκειται για κουταβάκι. Αυτό που θα πρέπει να το γνωρίζουμε είναι πώς ό,τι και να κάνουμε, θα υπάρξει ένα διάστημα που ο σκύλος μας θα λερώνει στο σπίτι μέχρι να μάθει να λερώνει έξω στη βολτα. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να μάθει πιο γρήγορα την τουαλέτα.

Η αλήθεια είναι ότι το να μάθει ένας σκύλος να λερώνει στη βόλτα είναι μια διαδικασία συνήθως χρονοβόρα και απαιτεί υπομονή επιμονή, συνέπεια και σωστή καθοδήγηση εκ μέρους μας. "Πότε θα αρχίσει ο σκύλος μου να λερώνει στη βόλτα;", "ο προηγούμενος σκύλος μου είχε μάθει αμέσως, αυτός εδώ ακόμα να λερώσει έξω", "γιατί, ενώ τον βγάζω δύο ώρες βόλτα, δεν λερώνει έξω, αλλά περιμένει να έρθουμε σπίτι για να λερώσει;". Αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις, που δέχομαι από κηδεμόνες σκύλων σχετικά με το θέμα της τουαλέτας.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι: Ο κάθε σκύλος θέλει τον χρόνο του!

Το ότι ο προηγούμενος σκύλος μας έμαθε να λερώνει αμέσως δεν σημαίνει ότι ο καινούργιος μας τετράποδος φίλος, που δεν έχει μάθει ακόμα, έχει πρόβλημα. Το πότε θα μάθει ένας σκύλος να λερώνει έξω εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του, η ανασφάλεια, η ψυχολογία του, η εξοικείωσή του με το έξω περιβάλλον, προηγούμενα βιώματα, άστοχα μαλώματα ή τιμωρίες κτλ.

Οι παρακάτω 5 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να καθοδηγήσετε τον σκύλο σας σωστά και ήρεμα στην εκμάθηση της τουαλέτας:

1) Σταθερό πρόγραμμα βόλτας: Είναι πολύ σημαντικό να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα τις ίδιες ώρες περίπου κάθε μέρα, ώστε να του γίνει ρουτίνα.

2) Καλύτερα πολλές και μικρές βόλτες παρά λίγες και μεγάλες: Η συνήθης απορία πολλών κηδεμόνων είναι «γιατί δεν λερώνει ο σκύλος έξω, ενώ καθόμαστε ώρες στη βόλτα». Εάν ένας σκύλος δεν έχει εξοικειωθεί με το έξω περιβάλλον και τις μυρωδιές της περιοχής, δεν θα λερώσει έξω όσες ώρες και να κάνετε βόλτα. Θα περιμένει να γυρίσετε στο σπίτι, όπου «έχει μάθει να λερώνει». Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό! Τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα από 20-30 λεπτά βόλτα είναι το ιδανικό.

3) Χαλαρή ψυχολογία: Πολλοί κηδεμόνες είναι αγχωμένοι κατά τη διάρκεια της βόλτας για το πότε θα λερώσει επιτέλους ο σκύλος τους έξω και φυσικά αυτό το μεταδίδουν! Στη βόλτα θα πρέπει να είμαστε χαλαροί, να την απολαμβάνουμε όπως και ο σκύλος μας και να μην σκεφτόμαστε συνέχεια «λέρωσε εδώ, λέρωσε παραπέρα, λέρωσε επιτέλους!».

4) Τον αφήνουμε να μυρίσει τα πάντα: Στην κυριολεξία! Βλέπω πολλούς που τραβάνε τον σκύλο τους, όταν πάει να μυρίσει ακαθαρσίες. Αυτό είναι λάθος: ο σκύλος μας πρέπει να μυρίσει τα πάντα, ώστε να εξοικειωθεί με τις μυρωδιές των άλλων σκύλων και σιγά σιγά να αρχίσει ο ανταγωνισμός και να θελήσει να καλύψεις τις μυρωδιές των άλλων σκύλων με τις δικές του.

5) Επιβράβευση: Μόλις ο σκύλος μας αρχίσει να κάνει κάτι στη βόλτα, τον επιβραβεύουμε με ένα ειλικρινές και ενθουσιώδες «μπράβο», που καλό είναι να συνοδεύεται και από μια εύγευστη λιχουδιά (όχι μπισκότα ή κροκέτα, που είναι γευστικά αδιάφορα).

Last but not least, μόλις λερώσει ο σκύλος μας στη βόλτα, δεν βιαζόμαστε να επιστρέψουμε σπίτι, γιατί θα κάνει τον συνειρμό και θα αργεί να λερώνει κάθε φορά, γνωρίζοντας ότι αυτό θα σημάνει και το τέλος της βόλτας.

Τέλος, τί μπορούμε να κάνουμε εάν λερώσει στο σπίτι; Σε περίπτωση που τον δούμε την ώρα που λερώνει, τον κόβουμε ελαφρά, του βάζουμε λουρί και βγαίνουμε για βόλτα έστω για 5 λεπτά. Αν το δούμε εκ των υστέρων, απλώς αδιαφορούμε, χωρίς μάλωμα, τιμωρίες και φωνές.

Ρενάτα Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων

Σκύλος για Σπίτι