Βασίλης Κικίλιας Ηπατίτιδα C: Μέχρι τέλος του έτους η τιμή για τα φάρμακα

Βασίλης Κικίλιας Ηπατίτιδα C: Μέχρι τέλος του έτους η τιμή για τα φάρμακα

Η τιμή για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C θα είναι η προτεραιότητα της νέας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η σύνθεση της οποίας ορίστηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Η διαπραγμάτευση για τις τιμές αυτών των φαρμάκων θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που φέρει, όπως επισημαίνει, την ευθύνη για την προηγούμενη διαπραγμάτευση, που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό από την πλευρά του τ. υπουργού Υγείας να εγκαλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα» αναφέρει ο κ. Κικίλιας.

Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ορίζεται ο Δημήτριος Φιλίππου. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης θα παρίσταται η πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΕΟΠΥΥ.


Η σύνθεση της Επιτροπής έχει ως εξής:

- Φιλίππου Δημήτριος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)

- Σκαλτσά Ελένη, καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

- Μαχαίρας Παναγιώτης, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής  ΕΚΠΑ

- Πανουτσόπουλος Γεώργιος, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

- Γκογκοζώτου Βασιλική-Κωνσταντίνα, αξιολογήτρια στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων - γραμματέας του Τμήματος Δ' Ραδιενεργών Σκευασμάτων ή Ιδιοσκευασμάτων του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (ΕΣΕ) του ΕΟΦ.

- Βλάχου Μαργαρίτα, νοσοκομειακός φαρμακοποιός ΕΣΥ.

- Λίτσα Παναγιώτα, προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου ΕΟΠΥΥ.

- Κουράφαλος Βασίλειος, προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Χορήγησης Θεραπευτικών Μέσων και Αξιοποίησης Ελέγχων της Διεύθυνσης Φαρμάκου ΕΟΠΥΥ.

- Κουτραφούρη Βασιλική, προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του ΕΟΦ.


Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την Ηπατίτιδα C, προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας αποτελεί η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων στις κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν ανοσοθεραπείες, ψωρίαση κατά πλάκας, σκλήρυνση κατά πλάκας, πολλαπλό μυέλωμα, κυστική ίνωση, νωτιαία μυϊκή ατροφία, προηγμένες κυτταρικές θεραπείες (CARTs).