Συγκεκριμένα, η αμερικανό-σουηδικήέρευνα συνδέει τον πρόωρο τοκετό με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 και 2, τόσο σε παιδιά όσο και σε νέους ενήλικες, ενώ προτρέπει και τον τακτικό τους έλεγχο με σκοπό την πρόληψη της ασθένειας.

Το ερευνητικό επιτελείο, με επικεφαλής τονκαθηγητή Κέισι Κραμπ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, μελέτησαν στοιχεία για 4,2 εκατομμύρια τοκετούς σε διάστημα 40 ετών, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα στοπεριοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Σύμφωνα με αυτά, τα 27.512 παιδιά (το 0,7%) διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1, ενώ τα 5.525 με διαβήτη τύπου 2 (το 0,1%). Διαπιστώθηκε ότι η πρόωρη γέννηση (πριν την 37η εβδομάδα) σχετίζεται με κατά 21% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1 και κατά 26% για διαβήτη τύπου 2 σε άτομα έως 18 ετών. Στις ηλικίες 18 έως 43 ετών, η γέννηση με πρόωρο τοκετό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 24% και 49% για διαβήτη τύπου 1 και 2 αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τον πρόωρο τοκετό με την μετέπειτα ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση διαβήτη.

Τα αγόρια που έχουν γεννηθεί πρόωρα, έχουν περίπου 20% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, ενώ τα κορίτσια 30%. Για το διαβήτη τύπου 2, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη έως τα 18 φθάνει το 60% για τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί με πρόωρο τοκετό. Στις μεγαλύτερες ηλικίες (18 έως 43 ετών), ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 είναι 75% στις γυναίκες, έναντι 28% των ανδρών.

Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση πρόωρου τοκετού και διαβήτη είναι ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει και περιορίζει την παραγωγή στο πάγκρεας των κυττάρων βήτα που παράγουν ινσουλίνη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις