"Δείπνο στο σκοτάδι": Η απόλυτη βιωματική εμπειρία της τυφλότητας: Οι πόρτες κλείνουν. Απόλυτο σκοτάδι. «Θα ακολουθήσετε τις εντολές του σερβιτόρου για να φτάσετε στο τραπέζι σας» μας ενημερώνουν στον προθάλαμο. Βρισκόμαστε στο ξενοδοχείο Wyndam Grand Athens και είμαστε έτοιμοι, γύρω στους 50 δημοσιογράφουςπου παρακολουθούσαν το media day της Novartis, να δειπνήσουμε για πρώτη φορά κάτω από το απόλυτο σκοτάδι, να ζήσουμε την απόλυτη εμπειρία και να καταλάβουμε πως νιώθουν οι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν την όρασή τους. Φυσικά δεν είμασταν όλοι έτοιμοι για κάτι τέτοιο αφού υπήρχαν οι εξαρχής αντιδράσεις . Δεν μπορούμε όλοι να δεχτούμε την διαφορετικότητα, ούτε για μια ώρα τελικά: «Πως θα κάτσω στο σκοτάδι τόση ώρα;», παραπονέθηκε μια κυρία. Εγώ το κάνω 31 χρόνια της απάντησε ο Βαγγέλης Αυγουλάς… Δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να ζούμε δυστυχώς με διαφορετικούς ανθρώπους γιατί μάλλον δεν συμβαίνει σε εμάς αλλά στον διπλανό μας…

" Πρέπει να κάνω ένα τσιγάρο" είπε κάποιος άλλος …

Το «Δείπνο στο Σκοτάδι» συνδιοργάνωσε η Novartis Hellas με την ΑστικήΜη ΚυβερνητικήΟργάνωση, «Με άλλα Μάτια.Αυτός ήταν και ο σκοπός της εταιρίας που τον τελευταίο καιρό ευαισθητοποιείται για σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις που επιφέρουν απώλεια όρασης.

«Έλα να ζήσεις μια εμπειρία με άλλα μάτια». Να ζήσεις για μερικές στιγμές σαν να ήσουν τυφλός, ήταν το μότο. Μπαίνουμε στον χώρο, στο απόλυτο σκοτάδι κρατώντας ο ένας τον άλλο από τον ώμο με αρχηγό σε αυτό το περίεργο τρενάκι, την σερβιτόρο- οδηγό μας. Λένε ότι όταν μια αίσθησή σου είναι μειωμένη αυξάνεται αυτόματα κάποια άλλη, για παράδειγμα η όσφρηση, η αφή, η ακοή . Πώς είναι να μην βλέπεις το περιβάλλον γύρω σου; Να αναζητάς ψηλαφίζοντας το πιάτο σου και να μην ξέρεις τι φαγητό φέρνεις στο στόμα σου; Να μην είσαι σίγουρος ότι το ποτήρι σου έχει νερό και να προσπαθείς να σερβιριστείς χωρίς να βραχείς; Κι αν όλα αυτά είναι "λεπτομέρειες" και πράγματα με τα οποία που ένας άνθρωπος με τυφλότητα συμβιώνει και τα κάνει μέρος της καθημερινότητάς του, υπάρχουν κι άλλα.

"Σκεφτείτε ότι εγώ δεν μπορώ να δω την ημερομηνία λήξης των προϊόντων στο ψυγείο μου. Δεν μπορώ να δω τις τιμές στα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ. Δεν μπορώ να διαβάσω τι γεύση έχει το τσάι που επιλέγω να πιω", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, τυφλός και πρόεδρος της ΑΜΚΕ.

Αγγίζεις την καρέκλα για να κάτσεις, αγγίζεις το ποτήρι και τα μαχαιροπίρουνα, αγγίζεις το φαγητό για να δεις τι είναι. Είναι η στιγμή που σκέφτεσαι πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η ζωή για έναν άνθρωπο, που περνά τη συγκεκριμένη δοκιμασία κάθε μέρα.

Υπεύθυνη του τραπεζιού μας είναι η Σταυρούλα μια γλυκιά κοπέλα που μας καθησυχάζει ότι θα είναι δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε και όταν χρειαστεί μας "μαλώνει" , όπως όταν κάποιος κύριος από το τραπέζι αποφασίζει πως έχει ένα σημαντικό τηλέφωνο και πρέπει να βγει έξω. Μέσα στον χώρο δεν επιτρέπονται τα κινητά ούτε καν στο αθόρυβο. Γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει έστω και μια δεσμίδα φως στο χώρο. Μεταξύ των σερβιτόρων, είναι και μερικοί τυφλοί. Όλοι τους έχουν στην μπλούζα τους ένα φωτεινό σημάδι Αυτά τα φωτεινά σημάδια είναι τα μοναδικά που αχνοφαίνονται στο απόλυτο σκοτάδι.Έρχονται τα πιάτα. Τώρα μπαίνει και το κομμάτι της όσφρησης. Είναι εντυπωσιακό το τι μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για να καταλάβει τι έχει μπροστά του, εκτός της όρασης, που όλοι έχουμε μάθει να θεωρούμε δεδομένη.

Αρχίζουμε να πιάνουμε την κουβέντα με τα υπόλοιπα μέλη του τραπεζιού. Δεν γνωριζόμαστε δεν βλεπόμαστε … πόσο δύσκολη είναι αυτή η επαφή τελικά αν δεν κοιτάς τον άλλο στα μάτια : " Εσείςκαταλάβατε τι τρώτε" " Αυτό που πίνω δεν είναι κοκα κόλα;" , «Που είναι ο πάγος;», ήταν κάποιες από τις απορίες. Η έλλειψη της όρασης τελικά φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά μόνο στο σημείο που οι πιο πολλοί από μας μιλάμε ελεύθερα. Ίσως ακόμη περισσότερο απ' το να είχαμε ανοιχτά τα φώτα.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μας πληροφορεί ότι πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν δημιουργήσει μόνιμα εστιατόρια που λειτουργούν στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτός είναι και ο στόχος του ίδιου. Να φτιάξει έναν τέτοιο χώρο στην Ελλάδα και να βρουν εκεί δουλειά αρκετοί τυφλοί μάγειρες, οι οποίοι «μαγειρεύουν πραγματικά εξαιρετικά». «

Δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε το σκοτάδι για πολύ ώρα και με μεγάλη ανακούφιση μας πληροφορούν ότι το γλυκό θα το φάμε με φως. Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Τα φώτα ανάβουν σιγά σιγά για να μη προκληθεί ζημιά στα μάτια, εξαιτίας της απότομης μετάβασης από το απόλυτο σκοτάδι, στο απόλυτο φως. «5,4,3,2,1. Να ανοίξουν τα φώτα παρακαλώ» ακούγεται από το μικρόφωνο. Τώρα πια μπορούμε να δούμε εκείνον που κάθεται απέναντι και με τον οποίο μιλούσαμε για τόση ώρα χωρίς να ξέρουμε πώς είναι. Δίνουμε ξανά τα χέρια. Είναι σαν να συστηνόμαστε πάλι από την αρχή. Μπορούμε πια να ανοίξουμε πάλι τα κινητά μας. Το τείχος του σκότους πέφτει. Ίσως, όμως, στήνεται ένα νέο. Το σκοτάδι που υπάρχει στην ψυχή μας όταν αρνούμαστε να δεχτούμε ότι και οι άνθρωποι με τυφλότητα είναι σαν εμάς και σίγουρα καλύτεροι από εμάς γιατί πρώτα από όλα βλέπουν με τα μάτια της ψυχής τους.

Ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος Επικεφαλής του Τμήματος Οφθαλμολογίας Novartis Hellas, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος και Ιδρυτής της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια, η κα Sussanne Kohout Country President & Managing Director Novartis Hellas και ο Δρ. Γρηγόριος Ρομπόπουλος Chief Scientific Officer Novartis Hellas.

Τρεις νέες θεραπείες για σοβαρά προβλήματα όρασης έρχονται από την Novartis. Στόχος της είναι η ανακάλυψη νέων τρόπων βελτίωσης και παράτασης της ζωής των ανθρώπων.

Ειδικότερα στο πεδίο της οφθαλμολογίας, η Novartis διαθέτει φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπείες που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών για νοσήματα και παθήσεις δομών του οφθαλμού από το βυθό έως το πρόσθιο ημιμόριο. Οι λύσεις στο πεδίο της οφθαλμολογίας φτάνουν σε περισσότερους από 150 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, από πρόωρα βρέφη μέχρι ηλικιωμένους.

Η πρώτη αφορά τη θεραπεία με τη δραστική ουσία ρανιβιζουμάμπη πρόωρων βρεφών με αμφιβληστροειδοπάθεια προωρότητας (ROP), που εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η δεύτερη αφορά μία εφάπαξ γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενών με απώλεια όρασης λόγω γενετικής μετάλλαξης και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου RPE65 οι οποίοι έχουν επαρκή βιώσιμα αμφιβληστροειδικά κύτταρα.

Η τρίτη, αφορά τον πρώτο αντι – VEGF παράγοντα “RTH258”, ο οποίος εξασφαλίζει μεγαλύτερη μείωση του υγρού σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Το «Δείπνο στο Σκοτάδι» αποτελεί μία μοναδική βιωματική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.800 άτομα ανά την Ελλάδα!

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις