Σύνοδος Κορυφής ΕΕ:«Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να έχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σήμερα θα συζητήσουμε εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά η ήπειρος που έχει κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τη συζήτηση», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να υιοθετήσουμε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους – οι νέες γενιές περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση και οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων»., δήλωσε ηΣάνα Μαρίν, πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

«Ανησυχώ για το θέμα του κλίματος. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε ταχύτερα. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας». «Προσδοκώ ότι θα καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο σήμερα», συμπλήρωσε.

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου Κορυφής, υπογράμμισε πως «ηκλιματική αλλαγή είναι η υπ΄αριθμόν 1 προτεραιότητα για αυτήν την απογευματινή συνάντηση. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία. Η κλιματική ουδετερότητα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος».

Ο Αντρέι Μπάμπις, πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας, δήλωσε: «Για μένα είναι σημαντικό να έχουμε την βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα μας σταματήσει στην κατασκευή μονάδων πυρηνικής ενέργειας. Απλώς θέλουμε να έχουμε ηλεκτρική ενέργεια για τον κόσμο, για τις επιχειρήσεις, και θέρμανση. Και αυτό είναι προτεραιότητα και θα δω. Δεν αποκλείω τίποτε». «Η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια, χωρίς καθόλου εκπομπές. Και δεν ξέρω γιατί πολλές χώρες έχουν πρόβλημα με αυτό».

«Δεν καταλαβαίνω αυτήν την προσέγγιση , κυρίως από την Αυστρία». «Εάν θέλουμε πραγματικά να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι κάθε κράτος μέλος έχει διαφορετικό ενεργειακό μείγμα». «Η ουδετερότητα άνθρακα για την Τσεχική Δημοκρατία θα κοστίσει 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ». «Πώς θα αναγκάσουμε την Κίνα, την Ρωσία και την Ινδία να μειώσουν τις εκπομπές; Αυτό είναι ένα θέμα».

Ο Στέφαν Λέβεν, πρωθυπουργός της Σουηδίας τόνισε από την πλευρά του: «Θα είναι πραγματικά κακό εάν δεν επιτύχουμε συμφωνία για τον στόχο του 2050».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις