Ρύπανση θαλασσών: Πώς να εντοπίσετε τα μικροπλαστικά μέσα στα φρέσκα ψάρια [vid]

Ρύπανση θαλασσών: Πώς να εντοπίσετε τα μικροπλαστικά μέσα στα φρέσκα ψάρια [vid]

Ρύπανση θαλασσών: Το μέγεθος της θαλάσσιας ρύπανσης είναι πλέον τόσο μεγάλο που απειλεί όχι μόνο το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, μέσω των ψαριών που καταναλώνει.

Ρύπανση θαλασσών: "Κατουράς στη θάλασσα; Θα το βρεις στο αλάτι". Η σοφή αυτή φράση δυστυχώς δεν περιορίζεται εκεί. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το πλαστικό, το οποίο τελικά μακροπρόθεσμα καταλήγει πάλι στον άνθρωπο, μέσω της διατροφικής αλυσίδας. Τα μικροπλαστικά είνα μικρά κομμάτια πλαστικού ή μικροσκοπικές ίνες, που έχουν προέλθει από τα πλαστικά απόβλητα, που παράγουν οι κοινωνίες των ανθρώπων και βρίσκονται παντού: στον αέρα που αναπνέουμε, στο τσάι που πίνουμε, ακόμα και στο φαγητό που τρώμε.

Το Verge διεξήγαγε έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορούμε να εντοπίσουμε μερικά από αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μόνοι μας. Στο πλαίσιο της έρευνας, πήραν ορισμένες γαρίδες και πήγαν σε ένα εργαστήριο στο Columbia University’s Lamont-Doherty Earth Observatory, όπου η Ντέμπρα Μαγκαντίνι τους βοήθησε στο να εντοπίζουν μικροπλαστικά. Δείτε τί ανακάλυψαν!

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί μέσα σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων πολλών εμπορικών ειδών όπως ψάρια, καβούρια, μύδια, γαρίδες κλπ, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ακόμα και στους βαθύτερους ωκεανούς. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο.