Αυστραλία φωτιά:Οι καπνοί από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που μαίνονται επί σχεδόν 5 μήνες σε δάση και περιοχές στην Αυστραλία, αφού διένυσαν πάνω από 12.000 χιλιόμετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκονται πλέον πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των δύο λατινοαμερικάνικων κρατών. Στην αρχή της ημέρας, φαινόταν σαν «ο ήλιος να έχει πιο κόκκινο (χρωματικό) τόνο», λόγω «του νέφους καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές» στην Αυστραλία, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανώτερο στέλεχος του μετεωρολογικού ινστιτούτου της Χιλής.

Το νέφος καπνού βρίσκεται σε υψόμετρο 6.000 μέτρων και δεν αναμένεται κάποιο μετεωρολογικό φαινόμενο να το κάνει να χάσει ύψος και να πλησιάσει την επιφάνεια της Γης, σημείωσε ο ίδιος. Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (SMN) της Αργεντινής έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν το νέφος καπνού που «μεταφέρεται από μετωπικά συστήματα που κινούνται από δυσμάς προς ανατολάς». Πάντως, η SMN δεν αναμένει «καμία αληθινά σημαντική» συνέπεια από το νέφος καπνών αυτό, πέραν του ότι «ο ήλιος θα είναι λίγο πιο κοκκινωπός».

Η εταιρεία METSUL, η οποία πουλάει υπηρεσίες πρόγνωσης καιρού σε όλη την περιοχή, εκτίμησε πως οι καπνοί μπορεί να φθάσουν μέχρι τη νότια Βραζιλία. Η Αυστραλία πλήττεται εδώ και μήνες από γιγαντιαίας έκτασης πυρκαγιές, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 24 ανθρώπους.

Διαβάστε εδώ:Αυστραλία: "Αποκάλυψη" – Στάχτη έκταση σαν την Ιρλανδία – Ολοκαύτωμα για μισό δισ. ζώα [vid & pics]

Αυστραλία φωτιά: Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 25 ανθρώπους

Οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 80 εκατομμύρια στρέμματα, μια περιοχή σχεδόν ίση με την έκταση της Αυστρίας, έχουν απανθρακώσει εκατομμύρια ζώα και έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της πυροσβεστικής στην Αυστραλία εκμεταλλευόμενοι την ύφεση των ακραίων καιρικών φαινομένων προσπάθησαν να περιορίσουν τις μεγάλες πυρκαγιέςπου έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 25 ανθρώπους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, να ανοίξουν μπλοκαρισμένους δρόμους και να απομακρύνουν πολίτες, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι επί ημέρες. Χθες ήτανηδεύτερη ημέρα που σημειώθηκε ελαφρά βροχή και δροσεροί άνεμοι, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σχετική ανακούφιση από τις φλόγες που έχουν κατακάψει δύο πολιτείες της Αυστραλίας. Οι αρχές προειδοποιούν ωστόσο, ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα οι μετεωρολογικές συνθήκες θα αλλάξουν και πάλι ευνοώντας τις πυρκαγιές.

Διαβάστε εδώ:Αυστραλία φωτιά: Ο χάρτης της οικολογικής καταστροφής [pics]

Πάνω από 3.000 έφεδροι του στρατού από τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου καλούνται να συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, διανομής τροφίμων και καυσίμων στις πληγείσες περιοχές,. Παράλληλα, Αυστραλοί πυροσβέστες με τη συνδρομή συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχουν αναπτυχθεί στις τρεις πολιτείες της που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές και ελπίζουν να καταφέρουν να εκμεταλλευθούν τις περιορισμένες βροχοπτώσεις και τη σχετική πτώση της θερμοκρασίας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις