Ωκεανοίθερμοκρασία: Nέο ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας το 2019 κατέγραψαν οι ωκεανοί της Γης, ιδίως μεταξύ της επιφάνειας των νερών και βάθους έως 2.000 μέτρων, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ωκεανοί θεωρούνται η πιο σαφής ένδειξη της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της θερμότητας των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η θερμοκρασία των θαλασσών όχι απλώς ανεβαίνει αλλά η άνοδος επιταχύνεται συνεχώς. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν τα πιο θερμά στην καταγεγραμμένη ιστορία για τις ωκεάνιες θερμοκρασίες, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ. Οι 14 ερευνητές από 11 επιστημονικά ινστιτούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Λιλίνγκ Τσενγκ του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Advances in Atmospheric Sciences», υπολόγισαν ότι πέρυσι η μέση θερμοκρασία των ωκεανών ήταν περίπου 0,075 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

«Η ποσότητα θερμότητας που προσθέσαμε στους ωκεανούς του κόσμου κατά τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα», δήλωσε ο Τσενγκ. «Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι μη αμφισβητήσιμη και συνιστά περαιτέρω απόδειξη για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν υπάρχουν λογικές εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο πέρα από τις ανθρώπινες εκπομπές αερίων τύπων», τόνισε.

Συγκρίνοντας την περίοδο 1987-2019 με την περίοδο 1955-1986, η μελέτη δείχνει μία αύξηση κατά περίπου 450% στην ταχύτητα ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών, δηλαδή η θερμοκρασία των θαλασσών ανεβαίνει στην εποχή μας με υπερτετραπλάσιο μέσο ετήσιο ρυθμό από ό,τι πριν μερικές δεκαετίες.

«Είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα. Η συντριπτική πλειονότητα της θερμότητας καταλήγει στους ωκεανούς. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που πρόκειται να ακολουθήσει», ανέφερε ο καθηγητής Τζον Άμπραχαμ του Πανεπιστημίου Σεντ Τόμας των ΗΠΑ. Από το 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από το 90% της θερμότητας λόγω της κλιματικής αλλαγής κατέληξε στους ωκεανούς, ενώ λιγότερο από 4% αύξησε τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και στην ξηρά. Όσο θερμαίνονται οι θάλασσες τόσο διαταράσσεται ο κύκλος του νερού στον πλανήτη μας, φέρνοντας περισσότερες πλημμύρες, καταιγίδες, ξηρασίες, πυρκαγιές και άλλα ακραία φαινόμενα, καθώς επίσης επιταχυνόμενη τήξη των παράκτιων πάγων.

Ο Dan Smale, μέλος της Marine Biological Association στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι σύγχρονης τεχνολογίας και τα δεδομένα είναι τα καλύτερα διαθέσιμα. «Για μένα, το μήνυμα είναι ότι η θερμική περιεκτικότητα των ανώτερων στρωμάτων των παγκόσμιων ωκεανών, ιδιαίτερα σε βάθος 300 μέτρων, αυξάνεται ραγδαία και θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι ωκεανοί απορροφούν περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα», είπε παράλληλα. «Τα ανώτερα στρώματα του ωκεανού είναι ζωτικής σημασίας για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, καθώς υποστηρίζουν μερικά από τα πιο παραγωγικά και πλούσια οικοσυστήματα στη Γη, και η αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεάσει δραματικά τη θαλάσσια ζωή», συμπλήρωσε ο Smale.

Η νέα ανάλυση αξιολογεί τη θερμότητα του ωκεανού έως τα 2.000 μέτρα, καθώς εκεί είναι όπου συλλέγονται τα περισσότερα δεδομένα. Εκεί επίσης συσσωρεύεται η συντριπτική πλειοψηφία της θερμότητας και όπου βρίσκεται η περισσότερη θαλάσσια ζωή.