Αλκυονίδες μέρες ονομάζονται οι μέρες εκείνες του χειμώνα, κατά τις οποίες επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, νηνεμία, έντονη ηλιοφάνεια, απουσία νεφώσεων και αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Αυτές μπορούν να παρατηρηθούν από τις 10 Δεκεμβρίου έως και τις 10 Μαρτίου. Μπορεί να μην παρατηρηθούν κάθε χρόνο, ενώ υπάρχουν χρονιές που επικράτησαν Αλκυονίδες μέρες 2 ή και παραπάνω φορές.

Αναλυτικά έχουν ως εξής:

  • Διάρκεια>= 3 ημερολογιακών ημερών
  • Άνεμοι<= 1.5bf
  • Νεφοκάλυψη<= 12%
  • Μέγιστες Τ>= 15.5οC
  • Ελάχιστες Τ>= 3.5οC


Αυτόν το χειμώνα το ένα καιρικό φαινόμενο μετά το άλλο επικράτησαν στην χώρα (και μας έδωσαν την ευκαιρία χάρη στα ονόματα που τους δίνουν, να μάθουμε κάτι ακόμα από την αρχαία ιστορία και μυθολογία).Όμως και τα μερομήνια Ιανουαρίου τις προέβλεψαν. Έτσι μετά τον έντονο βοριά, ο οποίος δεν το βάζει κάτω κι επανέρχεται, πάνω στην έξοδο τον εκτοπίζουν οι πολυπόθητες αλκυονίδες ημέρες. Και το πουλί Αλκυόνη κάνει την εμφάνισή τουστο πάρκο Τρίτση.

Η πανέμορφη Αλκυόνη(αλκυώνή αλκηδών)εμφανίζεται περιστασιακά στην Αττική, στο Πάρκο Τρίτη, το φθινόπωρο και την άνοιξη. Όμως, θα τη δούμε το χειμώνα να πετά πάνω από τις λίμνες.Είναι θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό, το οποίο οι περισσότεροι το ξέρουμε με την ονομασίαψαροπούλι,θαλασσοπούλιήμπιρμπίλι της θάλασσας


.
Koρμοράνος, ένα ακόμα είδος που θα δείτε στο Πάρκο Τρίτση αυτές τις ημέρες

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο κρύος Ιανουάριος είναι έντομα συνδεδεμένος με τιςαλκυόνες. Γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο, σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίαςεπέτρεψε λοιπόν στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους. Οι ζεστές αυτές μέρες του Ιανουαρίου ονομάστηκαν για αυτό τον λόγο αλκυονίδες μέρες.

Αυτή την περίοδο των Αλκυονίδων Ημερώνμπορούμε να δούμε και άλλα όμορφα πτηνά, κάνοντας βόλτες στο πάρκο της Αττικής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις