Αυστραλία φωτιές: Εικόνες αποκάλυψης μετά τις πυρκαγιές - Αμμοθύελλες και χαλάζι [vid & pic]

«Έμοιαζε με σκηνές από την αποκάλυψη»
«Έμοιαζε με σκηνές από την αποκάλυψη»

Αυστραλία φωτιές: Στο έλεος της κλιματικής κρίσης η Αυστραλία, καθώς μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ακολούθησαν χαλαζοπτώσεις και αμμοθύελλες.

Αυστραλία φωτιές: Στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης φαίνεται πως βρίσκεται η Αυστραλία, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται δίχως τέλος. Μετά τις τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές, αμμοθύελλες έπληξαν το βράδυ της Κυριακής την ανατολική Αυστραλία, ενώ σφοδρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν στη Μελβούρνη προκαλώντας νέες καταστροφές. Την ίδια ώρα ισχυρές βροχοπτώσεις μαίνονται σε διάφορες περιοχές.

Στην Καμπέρα σημειώθηκαν έντονες χαλαζοπτώσεις, με πολλά δέντρα να ξεριζώνονται από τους ισχυρούς ανέμους. Μάλιστα, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ζήτησαν από τους πολίτες να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους σε ασφαλές σημείο και να μην τα παρκάρουν κάτω από δέντρα ή ηλεκτροφόρα καλώδια. Η μετεωρολογική υπηρεσία κάλεσε τους κατοίκους της Νέας Νότιας Ουαλίας να προετοιμαστούν για την άφιξη νέας ισχυρής καταιγίδας. Η προειδοποίηση είχε ως εξής: «Έντονες καταιγίδες κινδυνεύουν να προκαλέσουν υλικές ζημιές, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται και ισχυροί άνεμοι, αλλά και κάποιες χαλαζοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν πλημμύρες».

Στη Βικτώρια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται πυρκαγιές, οι βροχοπτώσεις της νύκτας έγιναν δεκτές με ανακούφιση, όμως οι αρχές προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενδέχεται να τις συνοδεύουν, κυρίως κατολισθήσεις.

Εντύπωση προκαλεί ένα τεράστιο σύννεφο κόκκινης σκόνης που κάλυψε πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας. Αρκετοί κάτοικοι έσπευσαν να καταγράψουν τις εντυπωσιακές εικόνες, όπου ένα τοίχος σκόνης κινείται απειλητικά, ενώ περιέγραψαν πως στη μέση της ημέρας τα πάντα σκοτείνιασαν: «Ειλικρινά έμοιαζε με σκηνές από την αποκάλυψη, ένα τεράστιο σύννεφο που πλησίαζε, πραγματικά εντυπωσιακό, όμως θα προτιμούσα να έφερνε βροχή και όχι σκόνη», σχολίασε η Άσλεϊ Χαλ που ζει στην πόλη Ντάμπο, την πολυπληθέστερη της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο στην Αυστραλία όμως φέτος η εποχή τους ξεκίνησε πρόωρα και ήταν ιδιαίτερα έντονη εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στη χώρα. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει καεί μια περιοχή με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της Πορτογαλίας, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 29 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί περισσότερα από 2.000 σπίτια.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι παρά τις βροχοπτώσεις κάποιες πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται.