Δόντια Σφράγισμα: Κατ΄ αρχάς, αν έχετε μαύρα σφραγίσματα στα δόντια σας,don’tpanic. Ο λόγος που σταματούν δεν είναι επειδή βλάπτουν την υγεία αλλά για να προστατευθεί το περιβάλλον.Το οδοντιατρικό αμάλγαμα εμφράξεων (δηλαδή τα μαύρα σφραγίσματα) σταδιακά πρέπει να μειωθεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με κανονισμό της ΕΕ. Αν και αυτού του είδους σφράγισμααντέχει μία 10ετία, λόγω της μεγάλης του σκληρότητας, αντοχής και αντιτερηδονογόνου δράσης του. Και σαφώς είναι μία πιο οικονομική επιλογή.

Όπως γράφει το ΑΜΠΕ, οπρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης, εξηγεί τι συστατικό είναι αυτό: «Περιέχει υδράργυρο και χρησιμοποιείται πάνω από 150 χρόνια από οδοντιάτρους. Θεωρείται από τα πιο ανθεκτικά υλικά αποκαταστάσεων και δεν αποτελεί απειλή για την υγεία. Οπότε, οι ασθενείς που έχουν μαύρα σφραγίσματα στο στόμα τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πανικοβάλλονται γιατί δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποιο νόσημα. Η κατάργησή του από την ΕΕ συνίσταται για την προστασία του περιβάλλοντος».

Πώς το οδοντιατρικό αμάλγαμα βλάπτει το περιβάλλον κι όχι τον άνθρωπο

Σύμφωνα πάντα με τον κ Δεβλιώτη «με την τοποθέτηση ή αφαίρεση των μαύρων σφραγισμάτων κάποια ποσότητα περισσευμάτων πηγαίνει μέσω της αποχέτευσης των οδοντιατρείων στη θάλασσα και στο υπέδαφος, προκαλώντας απόβλητα ενώσεων υδραργύρου που ανακυκλώνονται στο περιβάλλον. Ο υδράργυρος μπορεί να εντοπιστεί στον αέρα, στις τροφές και στο νερό. Κάθε οδοντιατρείο πλέον πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ειδικές «παγίδες» αμαλγάματος για να μη διαφεύγουν υπολείμματα προς την αποχέτευση.

Πότε αφαιρούνται τα μαύρα σφραγίσματα

Η αφαίρεση των μαύρων σφραγισμάτων προτείνεται μόνο σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για ιατρικούς λόγους, λόγου χάρη όταν υπάρχει επανατερηδονισμός ή κάταγμα δοντιού.Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι το αποφεύγουμε καθαρά για λόγους αισθητικής Τα λευκά σφραγίσματα εναρμονίζονται το φυσικό χρώμα των δοντιών και έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Περιπτώσεις στις οποίες η καλύτερη επιλογή είναι το οδοντιατρικό αμάλγαμα

Υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες η καλύτερη επιλογή είναι το οδοντιατρικό αμάλγαμα. «Όταν είναι δύσκολη η επίτευξη στεγνού περιβάλλοντος στο στόμα, κι επειδή το λευκό σφράγισμα είναι πιθανό να ξεκολλήσει, προτιμάμε τα μαύρα σφραγίσματα για καλύτερη διατήρηση του αποτελέσματος».

Σωστή και συστηματική φροντίδα των δοντιών λοιπόν, διότι αν χρειαστείτε σφράγισμα,θα πληρώνετε κάτι πάρα πάνω, διότι το «λευκό» είναι και πιο ακριβό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις