Θαλάσσιο ερπετό:Ομάδα επιστημόνων προέβη στην ανακάλυψη ενός δείγματοςτου είδους, το οποίο έχει ονομαστεί «Gunakadeit joseeae», σε παράκτια περιοχή της Αλάσκα το 2011, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Το «Gunakadeit joseeae» ανήκει σε μία ομάδα θαλάσσιων ερπετών, που είναι γνωστά ως «θαλάσσιες σαύρες» και κατοικούσανσε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κατά τη διάρκεια της Τριαιδικής περιόδου (σχεδόν 251 με 199 εκατομμύρια πριν).

Αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένοείδος, ενώ έχει προκύψει πως το μήκος του έφτανε τα τέσσερα μέτρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον εξελικτικό χάρτη τους.

Όπως και να χει, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το δείγμα που έχουν στη διάθεσή τους είναι το πλέον ολοκληρωμένο είδος «θαλάσσιας σαύρας» που έχει εντοπιστεί στην Βόρεια Αμερική.

Η επικεφαλής της έρευνας, Neil Kelley δήλωσε πως: «Οι θαλάσσιες σαύρες ήταν μεταξύ της πρώτης ομάδας ερπετών της ξηράς που κατάφεραν να προσαρμοστούν στη ζωή στον ωκεανό. Ζούσαν στην περιοχή για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, αλλά τα απολιθώματά τους είναι σχετικώς σπάνια, έτσι αυτό το νέο δείγμα μας βοηθά να γεμίσουμε ένα σημαντικό κενό στην ιστορία εξέλιξης τους, αλλά και στην σταδιακή εξαφάνισή τους».

Μετά τον εντοπισμό του δείγματος, οι ερευνητές επιχείρησαν να το συγκρίνουν με άλλα ώστε να ανακαλύψουν εάν υπάρχει κάποια «συγγένεια».

Καθοριστικό ρόλο στην εξαγωγή συμπερασμάτων διαδραμάτισε το εξαιρετικά μυτερό του ρύγχος, το οποίο αναπτύχθηκε λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο κατοικούσε, αν και είναι πολύ πιθανό να είναι και τοχαρακτηριστικό που οδήγησε στο τέλος του είδους.

Εξάλλου η Neil Kelley προσέθεσε χαρακτηριστικά πως: «Θεωρούμε πως αυτά τα ζώα είχαν ειδικότητα στο να βρίσκουν τροφή σε περιβάλλοντα με ρηχά νερά, όταν άλλαξε το περιβάλλον τους, όμως, δεν είχαν πουθενά να πάνε».