Κλιματική αλλαγή: Η άνοδος της θερμοκρασίας καταγράφει διαρκώς νέα ρεκόρ. Η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, έσπασε κάθε προηγούμενο.Η Ανταρκτική γνώρισε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, την πιο ζεστή της ημέρα από τότε που διατηρούνται μετεωρολογικά αρχεία στην περιοχή, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής.

Συγκεκριμένα, στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα, που βρίσκεται στην περιοχή της Ανταρκτικής που ανήκει στην Αργεντινή, η θερμοκρασία έφτασε τους 18,3 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, πρόκειται για ρεκόρ από το 1961, με το προηγούμενο να έχει καταγραφεί στις 24 Μαρτίου 2015, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 17,5 βαθμούς. Επίσης, στην επιστημονική βάση Μαράμπιο η θερμοκρασία χθες ήταν 14,1 βαθμοί, ρεκόρ για τον μήνα Φεβρουάριο από το 1971. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 24 Φεβρουαρίου 2013 με 13,8 βαθμούς.

Προκειμένου να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται, αξίζει να σημειωθεί πως ηχαμηλότερη φυσική θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ανταρκτική ήταν –93,2 °C σε μια ράχη ανάμεσα στα όρη Φούτζι και Άργος στο Ανατολικό Οροπέδιο της Ανταρκτικής τις 10 Αυγούστου 2010, όπως βρέθηκε με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων. Η προηγούμενη χαμηλότερηφυσική καταγεγραμμένη θερμοκρασία ήταν −89,2 °C στορωσικό Σταθμό Βοστόκ στην Ανταρκτική στις 21 Ιουλίου 1983.

Μελέτη του Έρικ Στάιγκ, ερευνητήτου Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, που δημοσιεύτηκε το 2009, σημείωσε για πρώτη φορά ότι η τάση της μέσης θερμοκρασίας στην ήπειρο τείνει να είναι ελαφρώς θετική στους >0.05 °C ανά δεκαετία από το 1957 έως το 2006. Η μελέτη επίσης επισήμανε ότι η Δυτική Ανταρκτική έχει θερμανθεί πάνω από 0.1 °C ανά δεκαετία τα τελευταία πενήντα χρόνιακαι αυτή η θέρμανση είναι εντονότερη τον χειμώνα και την άνοιξη. Αυτό εν μέρει αντισταθμίζεται από την ψύξη της Ανατολικής Ανταρκτικής κατά το φθινόπωρο.

Το 2002 η παγοκρηπίδα Λάρσεν-Β της Ανταρκτικής Χερσονήσου κατέρρευσε. Μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου 2008, περίπου 570 τ. χλμ. πάγου από την Παγοκρηπίδα Γουίλκινς στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, κατέρρευσαν, θέτοντας σε κίνδυνο τα υπόλοιπα 15.000 τ. χλμ. παγοκρηπίδας. Ο πάγος κρατιόταν από μία «κλωστή» πάγου πλάτους περίπου 6 χλμ., πριν την κατάρρευσή του στις 5 Απριλίου 2009. Σύμφωνα με την NASA, το πιο εκτεταμένο λιώσιμο στην επιφάνεια της Ανταρκτικής τα τελευταία 30 χρόνια συνέβη το 2005, όταν μία επιφάνεια περίπου στο μέγεθος της Καλιφόρνιας έλιωσε για λίγο και ξαναπάγωσε. Αυτό ενδέχεται να ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας ως και στους 5 °C.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις