Οι ΑΠΕ, δηλαδή αιολικά και φωτοβολταϊκά, κάλυψαν το 42% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αν περιληφθούν και τα υδροηλεκτρικά το ποσοστό της "πράσινης"ενέργειας ανέβηκε στο 45%. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι ΑΠΕ κάλυψαν το 40% της ζήτησης, ποσοστό που μαζί με τα υδροηλεκτρικά ανεβαίνει στο 47%. Όπως γράφει το ΑΜΠΕ, που μεταφέρει τα στοιχεία, οστόχος που έχει τεθεί για το 2030 με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει ότι οι ΑΠΕ θα καλύπτουν τότε το 61% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και το 35% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα σε όλους τους τομείς (μεταφορές, βιομηχανία, θέρμανση, κ.α.).

Σημειώνεται πως το αργότερο ως το 2028, θα έχουν αποσυρθείόλες οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Για να επιτευχθεί δε ο παραπάνω στόχος για το 2030, πρέπει να διπλασιαστεί η ισχύς των μονάδων AΠΕ στη χώρα, από10 γιγαβάτ εφέτος, στα 18,9 γιγαβάτ το 2030. Μέσα στο μήνα αναμένεται νακατατεθεί νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας, που θα περιλαμβάνει αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Επίσης θα καθιερωθεί σύντομη διαδικασίαεξέτασης για τις νέες αιτήσεις, αλλά και για τις 2.000 ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και εφαρμογήαυτοματοποιημένων ελέγχων.

Μέχρι το καλοκαίρι θα ακολουθήσει νέα νομοθεσία για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών.Όπως γράφει το ΑΜΠΕ, οι "πράσινες" μονάδες παραγωγής ρεύματος το 2019,κάλυψαν το 30% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα (24% αιολικά και φωτοβολταϊκάκαι 6% τα νερά). Το υπόλοιπο καλύφθηκε κατά 31% από μονάδες φυσικού αερίου, 20% από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και 19% από εισαγωγές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις