Χιόνια Ελλάδα:Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo, ο καιρός μεταξύ 5 και 7 Φεβρουαρίου, επέφερε σημαντική αύξηση της χιονοκάλυψης, όπως δείχνουν τα στοιχεία από δορυφόρους. Το ποσοστό της Ελλάδας, που είναι καλυμμένο από χιόνι είναι πια περίπου 13% και επανήλθε κοντά στο μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας. Σημειώνεται ότι στις 27 Ιανουαρίου, είχε σημειωθεί το ακραίο ελάχιστο ποσοστό χιονοκάλυψης των τελευταίων 15 ετών (μόλις 1,3% της χώρας είχε χιονοκάλυψη τότε).

Όμως, παρότι η χιονοκάλυψη αυξήθηκε, οι ποσότητες χιονιού δεν ήταν αξιόλογες στις περισσότερες περιοχές που δέχθηκαν φρέσκο χιόνι, επομένως τις επόμενες ημέρες αναμένεται και πάλι περιορισμένη χιονοκάλυψη για την εποχή αυτή. Αντίθετα, πολύ μεγάλα ύψη χιονιού σημειώθηκαν στις χώρες περιμετρικά της Μαύρης Θάλασσας, με το χιόνι να ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο ακόμη και σε παράκτιες περιοχές.

Δείτε στην πρώτη εικόνα τηνημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης επί τοις 100 της έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη) και ο μέσος όρος 15 ετών (μαύρη καμπύλη), όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2004 – 2020.

Δείτε στη δεύτερη εικόνα, τη δορυφορική εκτίμηση της χιονοκάλυψης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία στις 8 Φεβρουαρίου 2020


Ισχυρό ψύχος στη βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η παγωνιά στη βόρεια Ελλάδα και η ελάχιστη θερμοκρασία το βράδυ της Κυριακής και νωρίς το πρωί της Δευτέρας έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, με την ελάχιστη να καταγράφεται στο Νέο Καύκασο Φλώρινας (-13,2 βαθμοί Κελσίου). Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα 8 σημεία που καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις