Ανεμογεννήτριες Τήνος: Η πίεση της κοινωνίας έφερε προσωρινή διακοπή εργασιών, αλλά παραμένουν κρίσιμες οι επόμενες μέρες. Αναγκασμένοι να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση ι η κοινωνία της Τήνου, λόγω της προσπάθειας επανέναρξης των εργασιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα. Στην περιοχή εκτέλεσης των εργασιών βρίσκονται αρκετές αστυνομικές δυνάμεις από τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί στην περιοχή με επίσημη απόφαση της Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Ν. Αιγαίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου.

Εκτάκτως χτες, βράδυ της Τρίτης, συνεδρίασε και το δημοτικό συμβούλιο Τήνου με μοναδικό θέμα την ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με τις εξελίξεις. Με βάση την απόφαση, θα καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει όχι μόνο ο Δήμος Τήνου, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών φορέων και κατοίκων του νησιού που εξακολουθούν να αντιδρούν με την προοπτική δημιουργίας πάρκου ανεμογεννητριών.Προστασία της ρίψης μπετόν. Απέναντι τους στάθηκαν πολίτες του νησιού.

Σε πρώτη φάση, η διαμαρτυρία τοπικών αρχών και κατοίκων έπιασε τόπο, αφού οι εργασίες σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, και αποτράπηκε η ρήψη μπετόν για την εγκατάσταση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, αυτή διακοπή ήταν προσωρινή. Όπως είναι γνωστό το νησί της Τήνου βρίσκεται στο στόχαστρο των αιολικών από το 2011. Οι κάτοικοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν προχωρήσουν τώρα οι εργασίες για το συγκεκριμένο αιολικό σταθμό, ανοίγει η πόρτα για την εγκατάσταση δύο επιπλέον πάρκων αποτελούμενων από 20 ανεμογεννήτριες ύψους 99,5 μέτρων.

Ο ΤήνιοςΓιάννης Σιώτοςμεταξύ των άλλων έχει γράψει: «…Οι μεταλλικοί δράκοι, οι ανεμογεννήτριες, που θέλουν να «φυτέψουν» στην κεντρική οριογραμμή του νησιού, εκεί όπου κάποτε υπήρχαν βίγλες και ιερά αρχαίων, δεν είναι Ανάπτυξη. Είναι σαν να κόβουν τη λαλιά της πέτρας, των σύννεφων, της γης και του αγέρα. Με τον ίδιο τρόπο που έκοψε τη λαλιά των οφειλετών ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας για τους πλειστηριασμούς. Μόλις ορθωθούν, άψυχες και τρομακτικές, ο γρανιτοειδής βράχος του Ξώμπουργκου, βλέποντας τις αρχαίες πέτρες να θάβονται από τις μπουλντόζες, θα σιγήσει.

Οι πέτρινοι όγκοι του Βώλακα θα πάθουν αλαλιά. Τα μάρμαρα του Μαρλά, μπρος στις πεθαμένες πέτρες που ενέπνευσαν τον Χαλεπά και τους άλλους μεγάλους μαρμαρογλύπτες, θα δακρύσουν. Τα σύννεφα, που ασφαλή χαϊδεύονταν στο βουνό πριν ξεχυθούν για τα μεγάλα ταξίδια, τώρα με χέουσες πληγές από τα μεταλλικά εξαμβλώματα θα ανέβουν πιο πάνω για να ταξιδέψουν με ασφάλεια. Η γη που πληγώθηκε ήδη από την ξεδιάντροπη όψη της τουριστικής ανάπτυξης θα δεχτεί τη χαριστική βολή με το μέταλλο των ανεμογεννητριών να της ξεσκίζει τα σωθικά. Και ο βοριάς, όταν θα περνά ανάμεσά τους, θα λέει μοιρολόγια που μόνο οι Τήνιοι μπορούν να αντιληφθούν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις