Χρήστος Βρεττάκος–ΔήμαρχοςΚερατσινίου Δραπετσώνας: Αύριο θα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου λόγω ενεργειών να διώξει τη δυσοσμία και τα σύννεφα κίτρινου καπνού που κατακλύζουν την πόλη. Συγκεκριμένα,αύριο Παρασκευή 8.30 το πρωί, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή της εταιρείας «Oil One» σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμηση, διεκδικώντας το ποσό των 500.000 ευρώ και την προσωποκράτησή του για ένα χρόνο.

Είναι γεγονός ότι εδώ και χρόνια η περιοχή αντιμετωπίζει μια ανυπόφορη κατάσταση. Οι κάτοικοι λένε πως όταν ο άνεμος είναι νοτιοδυτικός, η μυρωδιά δεν επιτρέπει να ανοίξουν τα παράθυρα. Και εκτιμούν πως η βρωμερή οσμή έρχεται από τις δεξαμενές των πετρελαιοειδών και τα φουγάρα της τσιμεντοβιομηχανίαςLafarge. Ο δήμαρχος λοιπόν έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κάνει ανθρώπινη την ατμόσφαιρα της πόλης του.

Στο κοντινό παρελθόν ο δήμαρχος είχε επίσης δηλώσει ότι: «Οι οσμές δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορούν να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους σε αυτή.Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας που οφείλουν να μας προστατεύουν, δήλωναν και εξακολουθούν να δηλώνουν άγνοια για την πηγή του προβλήματος και επομένως αδυναμία αντιμετώπισής τους. Σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή απάντησε με την τοποθέτηση και λειτουργία Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Λιπασμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μετά από οκτώ μήνες σχετικών μετρήσεων, έχουμε την πρώτη επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Η Δημοτική Αρχή και με τις επίσημες πλέον μετρήσεις στα χέρια της, απαιτεί από όσους και όσες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν τώρα άμεσα μέτρα και να αντιμετωπίσουν στη ρίζα του το πρόβλημα.»Το αίτημα του Δήμου είναι:

  • Σαφές χρονοδιάγραμμα άμεσης μετεγκατάστασης των καζανιών σε μη αστικές περιοχές.
  • Να μην επαναλειτουργήσουν ανενεργές εγκαταστάσεις.
  • Μέχρι την απομάκρυνσή τους, επιβολή αυστηρότατων ελέγχων με τη συμμετοχή του Α' και Β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.