Βραζιλία:Ξεκίνησαν οι νομικές διαδικασίες στην υπόθεση που αφορά την τραγωδία στην πόλη Μπρουματζίνιου (στην οποία χάθηκαν τουλάχιστον 270 άνθρωποι), καθώς ο όμιλος των μεταλλείων Vale SA, η γερμανική εταιρεία τυποποίησης – πιστοποίησης TÜV SÜD και 16 στελέχη τους παραπέμφθηκαν την Παρασκευή στην Δικαιοσύνη. Οι συγκεκριμένες εταιρίες και τα στελέχη τους θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τηντηνκαταστροφή που προκάλεσε πριν από έναν χρόνο η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων στην συγκεκριμένη πόλη, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 270 ζωές.

Τα στελέχη που έχουν κληθεί ως υπαίτιοι για το συγκεκριμένο δυστύχημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κατηγορίες της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση» και του «εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος», σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου της πολιτείας Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), ενώ για τις κατηγορίες προβλέπονταιποινές κάθειρξης 12 ως 30 ετών. Ανάμεσα στους κατηγορούμενος είναι ο Φάμπιου Σβάρτσμαν, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Βάλε, και διευθυντικά στελέχη της, γεωλόγοι και μηχανικοί που συνδέονται με τη μεταλλευτική εταιρεία ή με την TÜV SÜD. Αξίζει να σημειωθεί πως ηκατηγορία του εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος απαγγέλθηκε επίσης και εναντίον των δύο εταιρειών, καθώς ηεισαγγελία κατηγορεί τη Βάλε ότι γνώριζε τους κινδύνους και την κατάσταση του φράγματος, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά πως η TÜV SÜD είχε εκδώσει«ψευδή πιστοποιητικά στατικής σταθερότητας». Η έναρξη της δίκης αναμένεται στο προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων είχε ως αποτέλεσμα το τσουνάμι λάσπης και αποβλήτων της επεξεργασίας μεταλλευμάτων που περιείχε να καταπιεί εγκαταστάσεις της εταιρείας, σπίτια και να προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Έναν χρόνο μετά την τραγωδία, έχουν ανασυρθεί 259 πτώματα από αυτόν τον ωκεανό τοξικής λάσπης, ενώ πυροσβέστες ακόμα σήμερα αναζητούν 11 πτώματα ανθρώπων που θάφτηκαν.

Σε όλη τη χώρα, φράγματα όπως αυτό στην Μπρουματζίνιου θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να αντικατασταθούν με άλλα, θεωρητικά μέχρι το 2023. Εξάλλου, η Βάλε έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει αποζημιώσεις στα θύματα, ποσό συνολικού ύψους 435 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένηεταιρεία είχε εμπλοκή σε αντίστοιχη τραγωδία. Πιο συγκεκριμένατην 5η Νοεμβρίου 2015, η θραύση άλλου φράγματος, του Σαμάρκο, συνιδιοκτήτριες του οποίου ήταν η Βάλε και η αγγλοαυστραλιανή BHP, στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσε κολοσσιαία περιβαλλοντική τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία, στη Μαριάνα, περίπου 150 χλμ. από το Μπέλου Οριζόντσι. Τα τοξικά λύματα από το φράγμα, όγκου 40 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, έφθασαν τότε μέχρι τον ωκεανό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις