Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας: Τόπος θανάτου για 9 προστατευόμενους γύπες, ένακρισίμως απειλούμενο είδος, και σοβαρής δηλητηρίασης για άλλους δύο, υπήρξεη περιοχή και τα πέριξ του φαραγγιού, το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου- Αιτωλικού. Αιτία; Τα παράνομων δολωμάτων. Δυστυχώς για τη φύσηπρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, μετά από αυτό που είχε συμβεί στα Στενά του Νέστου το 2012, και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα Όρνια.Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότιτο περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια του προ δύο ετών σοβαρού περιστατικού στην ίδια περιοχή, με συνολικά επτά όρνια θύματα δηλητηρίασης.

Οι εννέα γύπες βρέθηκαν νεκροί, κατόπιν συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Τα άλλα δύο περισυλλέχτηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης και Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και στάλθηκαν αμέσως στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, όπου και αναρρώνουν, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης από τη δηλητηρίαση.Ανάμεσα στα θύματα δηλητηρίασης περιλαμβάνεται και ένα Όρνιο που έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015.

Στην περιοχή μετέβη η Ομάδα Ανίχνευσης Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείαςμε ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, προκειμένου να ερευνηθεί διεξοδικότερα το περιστατικό. Εκτός από τους γύπες εντοπίστηκαν τρεις νεκρές προβατίνες, που θα σταλούν κι αυτές για τοξικολογική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν αποτελούν το δηλητηριασμένο δόλωμα. Παράλληλα, μέλη και τοπικοί εθελοντές της Ορνιθολογικής, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης, καταγράφουν τον αριθμό γυπών στις κούρνιες τους και συνδράμουν στις ενέργειες των Υπηρεσιών. Επίσης, ήδη ξεκίνησαν κατάλληλες ενημερώσεις στον τοπικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν σε ανάλογο περιστατικό.

Η ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων Όρνιων της περιοχής είναι έντονη και ο κίνδυνος για την κατάρρευση του τοπικού πληθυσμού γυπών παραμένει. Η αποικία Όρνιων της Κλεισούρας, μαζί με αυτή των Ακαρνανικών, είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στη Δυτική Ελλάδα και οι μεγαλύτερες εναπομείνασες στην ηπειρωτική χώρα.Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που βλάπτει τη ζωή της υπαίθρου. Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών.

Το Δασαρχείο Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την αναζήτηση, εντοπισμό και υποδειγματική τιμωρίας του δράστη ή των δραστών.
ΗΕλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί τους κατοίκους της περιοχής σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά πουλιά ή άλλα ζώα της υπαίθρου να ενημερώσουν άμεσα την ίδια στα τηλέφωνα: 2108228704, 2108227937 και τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Ακαρνανικών Ορέων: 2632055094 και το Δασαρχείο Μεσολογγίου: 2631028878

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις