Δήμοι Πειραιά:Με βάση «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco» για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι, έξι δήμαρχοι ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων, καταθέτοντας κοινό υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Την πρωτοβουλία την έλαβε αρχικά ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης κι εν συνεχεία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης – Πειραιά, Χρήστος Βρεττάκος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Γιώργος Ιωακειμίδης Νίκαιας-Ρέντη, Νίκος Χουρσαλάς Κορυδαλλού και Γιώργος Παναγόπουλος Σαλαμίνας.Με το συγκεκριμένο υπομνήματος εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στις διαδοχικές επιβαρύνσεις που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά όχι μόνο από τις παλιές αλλά και από τις νέες δραστηριότητες και ζητούν να τη δημιουργία μηχανισμών και ειδικών μονάδων παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων ώστε να υπάρξει και η ανάλογη αναγκαία και επείγουσα προστασία του περιβάλλοντος.

Η παράκτια ζώνη απότον Πειραιά ως το Πέραμα
Στο υπόμνημά τους αναφέρουν ότι στην παράκτια ζώνη από τον Πειραιά ως το Πέραμα μέσα στις δεκαετίες λειτουργούν πληθώρα οχληρών και επικίνδυνων χρήσεων που δεν σχετίζονται στο σύνολό τους αποκλειστικά με τον ΟΛΠ. Ουσιαστικά αποτελούν λειτουργίες και χρήσεις που προσελκύει ο χαρακτήρας του λιμανιού [δεξαμενές καυσίμων (τα γνωστά καζάνια), ναυπηγοεπισκευαστική, διαχείριση και επεξεργασία αστικών αποβλήτων, απόβλητα πλοίων, ναύσταθμος και πολλά άλλα].

Οι χρήσεις αυτές βρίσκονται πλέον εντός του αστικού ιστού, δηλαδή κοντά σε σπίτια, σχολεία, Κέντρα Υγείας, επομένως απαιτείται μία συνολική προσέγγιση τόσο το ζήτημα των επιπτώσεων στο περιβάλλον από παλιές και νέες χρήσεις, όσο και το ζήτημα της επέκτασης των υφιστάμενων χρήσεων.Στη στενή παράκτια ζώνη του λιμανιού του Πειραιά αυτή τη στιγμή υφίστανται 19 έργα, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή άλλα 14 τα οποία δεν γνωρίζουμε ποιες άλλες αναγκαίες δραστηριότητες θα προσελκύσουν στο μέλλον (π.χ. διοικητικές χρήσεις, μεταφορές, εμπόριο). Οι χρήσεις αυτές επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και των υδάτων, εισάγοντας νέες άγνωστες ως τώρα μορφές ρύπανσης.

Στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οι δήμαρχοι τονίζουν ότι δεν περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ απουσιάζουν μέτρα περιορισμού του κινδύνου από περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ελλείψεις στην αντιμετώπιση Πλημμυρικών φαινομένων
Από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απουσιάζει επίσης η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ (μανδρότοιχοι) και από επεκτάσεις (μπαζώματα), ενώ δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των αρχαιολογικών χώρων στη Σαλαμίνα (Κυνόσουρα), διαιωνίζοντας έτσι την υποβάθμιση του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου.

Οι έξι δημοτικές αρχές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να εκπονηθεί αρχικά Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα τηρεί τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ν. 4277/2014) και θα έχει ως στόχο τη βελτίωση του αστικού ιστού και των υποδομών και θα διαφυλάττει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του θαλάσσιου μετώπου.Καθώς επίσης ότι η μελέτη αυτή οφείλει να εκτιμήσει συνολικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κατανοώντας την αθροιστική αλληλεπίδραση των πηγών ρύπανσης, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αντιμετωπίζοντας τον αστικό ιστό και το λιμάνι ενιαία.
Τώρα τι μέλλει γενέσθαι ουδείς γνωρίζει…·

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις