Άσφαλτος: Η κυβέρνηση δείχνει να μην αγαπά το φυσικό περιβάλλον, ή μάλλον αγαπά περισσότερο να το αναθέτει σε εργολάβους.Δεν φτάνει η μεγάλη απώλεια πεύκων που είχε το Σέιχ Σου την περασμένη χρονιάαπό το φονικό έντομο που αποδεκάτισε πεύκα, τώρα δομολογείται και υλοτόμηση πολλών στρεμμάτων του περιαστικού δάσους.Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσεις στην υλοτόμηση, αίροντας τον αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης!

Από τη μεριά του ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε την πρόθεση αυτή ως μία κυνική παραδοχή, από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Το υπουργείο δικαιολογεί την υλοτόμηση του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου οδικού έργου, την υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο (fly over) στην εσωτερική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης», δήλωσε.

Επίσης κατά την τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι η «fly over» ήταν μια «πρόχειρη και αντιδεοντολογική εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, καθώς το εν λόγω έργο δεν περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο υποδομών της χώρας και η Άδεια Έγκρισης των Περιβαλλοντικών του Όρων (ΑΕΠΟ) απορρίφθηκε, το 2017 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τόνισε ότι ένα τέτοιο έργο «θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και ότι θα καθυστερήσει άλλα έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, όπως η εξωτερική Περιφερειακή, η διαπλάτυνση του δρόμου προς το αεροδρόμιο κ.ά. Έργα δηλαδή που δικαιούνται χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Επισήμανε, επίσης, ότι το έργο δεν συμπεριλαμβάνεται στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί με την ιδιωτικοποίηση της Περιφερειακής μέσωτης Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)και διόδια.

«Άραγε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά η επιλογή σας να προχωρήσει το fly over, τα συμφέροντα των πολιτών της Θεσσαλονίκης ή τα συμφέροντα κάποιων εργολάβων», αναρωτήθηκε ο κος Σωκράτης Φάμελλος και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποκαλύπτει, το κυνικό αντιπεριβαλλοντικό της πρόσωπο, όπως σε όλα τα θέματα δασικής πολιτικής.

Έθιξε, τέλος, ότι «το σοβαρό κοινοβουλευτικό έλλειμμα της πολιτικής ηγεσίας τουΥπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άπτονται περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ανέφερε δε στο Προεδρείο της Βουλής την πληθώρα αναπάντητων ερωτήσεων των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.


Το δια ταύτα είναι ότι πάλι τα δέντρα θα πληρώσουν το τίμημα και ακόμα ένα κομμάτι φύσης θα παραδοθεί στις μπετονιέρες…
Ευκαιρία να θυμίσουμε και το σχολικό ποίημα του Μιλτιάδη Μαλακάση, που σοφά είχε γράψει στην εποχή του:
Το δάσος που λαχτάριζες
ώσπου ναν το περάσεις,
τώρα ναν το ξεχάσεις
διαβάτη αποσπερνέ.

Μιαν αυγινή, το κούρσεψαν
ανίδρωτοι λοτόμοι,
κι εκεί είναι τώρα δρόμοι
διαβάτη αποσπερνέ.