Πράσινη ταφή:Οι άνθρωποι είμαστε από ύλη και ενέργεια, διότι τίποτα δεν γίνεται από τίποτα. Με αυτή την έννοιαόπως χρησιμοποιούμε τη γλώσσα για να δηλώσουμε τα πράγματα, την ίδια γλώσσα να χρησιμοποιούμε και για εμάς. Αν το δεχτούμε αυτό είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και για την «πράσινη κηδεία» αλλά και για τηνανθρώπινη κομποστοποίηση.Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο θάνατος σίγουρα δεν είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός αντίκτυπος στη ζωή μας. Αλλά μπορούμε να αναζητήσουμε νέες εναλλακτικές λύσεις χωρίς προκατάληψη και ταμπού.

Ήδη ηΟυάσιγκτονείναι η πρώτη πολιτεία της Αμερικής που νομιμοποίησε την ανθρώπινη κομποστοποίηση. Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι η «πράσινη κηδεία» και γιατί η αποτέφρωση θεωρείται επιβλαβής για το περιβάλλον. Στην Ελλάδα πέρασε μισός αιώνας μέχρι επιτέλους να ισχύσει η καύση και να υπάρξουν και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, οπότε πιο πολύ ενδιαφέρον έχει να γνωρίσουμε τις νέες τάσεις ταφής,την ώρα που σε πολλές χώρες παρατηρείταιέντονηαύξηση των αιτήσεων για «πράσινες» ταφέςήάλλες πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις από την παραδοσιακή ταφή και την αποτέφρωση.

Πώς λειτουργεί η ανθρώπινη κομποστοποίηση

Η διαδικασία,όπως και συμβαίνει και με άλλες φυσικές ύλες,μετατρέπει το πτώμα σε χώμα. Το σώμα καλύπτεται από φυσικά υλικά, όπως άχυρο ή πριονίδια και μέσα σε περίπου τρεις έως επτά εβδομάδες, διασπάται σε χώμα. Ενώ το νεκρό σώμα διασπάται η οικογένεια του νεκρού μπορεί να επισκεφθεί την εγκατάσταση και με το πέρας της διαδικασίας μπορεί να παραλάβει το χώμα που πλέον είναι ό,τι έχει απομείνει από τον αγαπημένο τουάνθρωπο. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από την οικογένεια πως θα θέλει να αξιοποιήσει αυτό το χώμα. Εάν πάλι η οικογένεια δεν θέλει να το παραλάβει, η εταιρεία μπορεί να το διαθέσει σε τοπικές οργανώσεις ώστε να χρησιμοποιηθεί για να θρέψει τη γη.Είναι εντυπωσιακό πως ο άνθρωπος, ως φυσική ύλη, επανέρχεται αρμονικά σε αυτή μετά τον θάνατό του.

Η πιλοτική μελέτη,πραγματοποιήθηκε σε σορούς εθελοντών, έδειξε ότι οι μαλακοί ιστοί αποσυντέθηκαν ολοσχερώς με ασφάλεια μέσα σε τριάντα ημέρες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφέρει τις υπηρεσίες της ήδη από τον επόμενο Φεβρουάριο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.Ηδεδιευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Recompose, Κατρίνα Σπέιντ, επισήμανεότι η διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή,ενισχύει πολύ το ενδιαφέρον για την μετά θάνατολιπασματοποίηση. «Μέχρι στιγμής, 15.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο μας. Η νομοθεσία που θα επιτρέψει τη διαδικασία στην πολιτεία της Ουάσιγκτον,υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα και υπερψηφίστηκε αμέσως. Το πρόγραμμά μας κινήθηκε με τέτοια ταχύτητα εξαιτίας της έκτακτης ανάγκης που επικρατεί λόγω κλιματικής αλλαγής και της αναγκαιότητας να αποκαταστήσουμε τα πράγματα».

ΗΚατρίνα Σπέιντεπισήμανε ότιη ιδέα της ανθρώπινης λιπασματοποίησηςτης «γεννήθηκε»πριν από 13 χρόνια, όταν, σε ηλικία 30 ετών, άρχισε να σκέφτεται τη θνητότητά της. «Όταν πεθάνω, δεν θα πρέπει να επιστρέψω σε αυτόν τον πλανήτη που με προστάτευσε και με στήριξε σε όλη μου τη ζωή; Είναι λογικό και ταυτόχρονα όμορφο», εξήγησε. Βέβαια στο σημείο αυτό να πούμε ότι αυτός ήταν και ο τρόπος ταφής των αρχαίων Ελλήνων. Τύλιγαν σε σεντόνι τη σωρό, έριχναν κρασί που συνέβαλε στην αποσύνθεση, και η συνέχεια ήταν ίδια όπως αυτή τηςκομποστοποίησης.

Όμωςη ιδρύτρια της Recompose τονίζει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αποσύνθεση και στη λιπασματοποίηση. Η πρώτη συμβαίνει όταν το νεκρό σώμα εγκαταλείπεται στο έδαφος, η δεύτερη περιλαμβάνει την αφομοίωσή του με αυτό και τονίζει ότι η φυσική οργανική μείωση ενός σώματος αποτρέπει την εκπομπή 1,4 τόνου άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συγκριτικά με την αποτέφρωση, ενώ εκτιμά ότι ανάλογη εξοικονόμηση γίνεται και συγκριτικά με τη συμβατική ταφή, εφόσον βέβαια ληφθεί υπόψη η κατασκευή του φερέτρου και η μεταφορά.«Για πολλούς ανθρώπους αυτό συνάδει με τον τρόπο που έχουν επιλέξει να ζήσουν τη ζωή τους», καταλήγει. Η διαδικασία λιπασματοποίησης περιλαμβάνει την τοποθέτηση του νεκρού σώματος σε ένα κλειστό κουτί με ροκανίδια, άλφα-άλφα και άχυρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις