Διαχωρισμός απορριμμάτων:Αν κάτι ταλανίζει την ελληνική κοινωνία είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται η πολιτεία αλλά κλαι οι ίδιοι οι κάτοικοι τα σκουπίδια. Τα νησιά είναι γεμάτα από σκουριασμένα φορτηγά, λεωφορεία, μηχανάκια, τα μεγάλα αστικά κέντρα αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα με τις χωματερές και όταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου απεργούν, λόγου χάρη καλοκαίρι, τότε θα σκεφτεί ο Έλληνας να ξεφορτωθεί στον κάδο που ξεχειλίζει, το παλιό του χριτουγεννιάτικο δέντρο ή το παλιό του στρώμα. Πόσο μάλλον να αφήσει τις σκουπιδοσακούλες του στο μπαλκόνι μέχρι να λήξει η απεργία.

Κι ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης είναι έτη φωτός μπροστά στη διαχείριση απορριμμάτων, εμείς διερευνούμε ποιες λύσεις είναι οι καλύτερες για να μπει επιτέλους ένα τέλος στιςυγειονομικές βόμβες των ΧΥΤΑ.Δεν υποτιμούμε καθόλου τις προσπάθειες, να δούμε πώς όμως θα κουμπώσουν στην χωροταξία της πρωτεύουσας πχ που δεν διαθέτει χώρους καλά καλά ούτε για έναν κάδο, που και αυτό τον ένα τον μετακινεί όποιος δεν βρίσκει να παρκάρει… Εν ολίγοιςοι οργανωτικές δυσκολίες κάθε δήμου λίγα περιθώρια αφήνουν για να τεθεί σε λειτουργία αυτή η ιδέα.

Πάμε στο δια ταύτα όμως: έως και έξι διαφορετικούς κάδους για την συλλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να οργανώσουν οιδήμοι,προκειμένου να εφαρμόσουν τις οδηγίες μείωσης τουθαψίματοςσεχωματερές. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη μοιράζεται σεκάθε σπίτιπου θα πρέπει να έχειξεχωριστά δοχείαγια ταοργανικά, ταανακυκλώσιμακαι ταμη αξιοποιήσιμα απόβλητα.

Οι αλλαγές στη διαχείριση τωνστερεών αποβλήτωνειδικά στηνΑττικήπου έχει μείνει πολύ πίσω στηνανακύκλωσηκαι ο διάλογος συχνά καταλήγει σε διαμάχες για το πού θα γίνουνχώροι υγειονομικής ταφήςκαθώς κυριαρχεί το «κακό παράδειγμα» τουΧΥΤΑ Φυλής.Το ζητούμενο πλέον είναι να μην είναι απαραίτητοι αυτοί οι τεράστιοι χώροι για θάψιμο σκουπιδιών, και μία κάποια λύση μπορεί να δώσει μόνο ένα οργανωμένο σύστημα, όπου λιγότερα υλικά μετατρέπονται σε σκουπίδια, διότι ένα μεγάλο μέρος αυτών ανακυκλώνεται και ξαναγίνεται χρήσιμο, έτσι ώστε να απομένει και ένα μικρό κλάσμα που θα καταλήγει στο χώμα.

Τα συναρμόδιαΥπουργείακαι ηΠεριφέρεια Αττικήςέχουν ανακηρύξει το2020 σεέτος ανακύκλωσης. Τώρα πώς ανακηρύττουμε έτος ανακύκλωσηςχωρίς καλά καλά να έχουν ξεκαθαρίσει πως θα οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα σε κάθε περιοχή, είναι άλλο ερώτημα.Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης(EOAN)Νικος Χιωτάκης, στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα» είπε ότι: «Ίσως χρειαστεί να έχουμε έξι διαφορετικούς κάδους. Άλλους για ταανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, άλλον για τασύμμικτα, άλλον γιαταοργανικά βιοαπόβλητα(κουζίνας-κήπου). Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί», παραδέχτηκε και ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Ν.Χιωτάκης.

Δεν ξέρουμε πως εμείς οι ίδιοι ως πολίτες μπορούμε να πετάξουμε συνήθειες κακές, πάντως από τότε παίρναμε σακούλες τζάμπα όσες θέλαμε, και η ελληνική νομοθεσία επέβαλε η σακούλα να έχει περιβαλλοντικό τέλος, ο κόσμος παίρνει από το σπίτι σακούλα ή χρησιμοποιεί άλλους τρόπους. ΕΝ ολίγοις σταμάτησε η μεγάλη κατανάλωση όταν ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ένα τέλος 5 λεπτών ανά σακούλα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις