Χαλάνδρι σκουπίδια: Την εναλλακτική διαχείριση των βιοαποβλήτων εξετάζει ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4think. Σε πρώτη φάση προχώρησε στην πειραματική χρησιμοποίηση των ξηραμένων υπολειμμάτων τροφών του δήμου (FORBI) ως εναλλακτικού καυσίμου στη βαριά βιομηχανία. Σύμφωνα με τον Δήμο, σχεδόν 8 τόνοι FORBI (Food Residue Biomass), δηλαδή τεμαχισμένα και αποξηραμένα υπολείμματα κουζίνας, συγκεντρώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε τσιμεντοβιομηχανία. Η ποσότητα καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της ημερήσιας ανάγκης καυσίμων, ωστόσο προέκυψαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την καταλληλότητα και τη διαχείριση του εναλλακτικού καυσίμου.

Ο καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμος Λυμπεράτος, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού καυσίμου από την αποξήρανση των βιοαποβλήτων: «Το εναλλακτικό καύσιμο που έφτιαξε ο δήμος Χαλανδρίου μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, όπως το pet coke και το πετρέλαιο, που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σε βαριές βιομηχανίες, όπως η τσιμεντοβιομηχανία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντική ποσότητα ενέργειας, αποτρέποντας τη χρήση ορυκτών πόρων, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται και τα υπολείμματα τροφών που είναι το 40% των αστικών στερεών απορριμμάτων. Παράλληλα μειώνεται δραστικά το κλάσμα των απορριμμάτων που οδηγείται σε υγειονομική ταφή».

Ο ίδιος τόνισε πως το σενάριο αξιοποίησης καυσίμου από τα υπολείμματα της κουζίνας κρίνεται απολύτως ρεαλιστικό και πρόσθεσε: «Αν η Αττική αξιοποιούσε με τεμαχισμό και ξήρανση τα βιοαπόβλητα που αποθέτει, θα παρήγαγε ετησίως περίπου 200.000 τόνους καυσίμου και θα μπορούσε να καλύψει πλήρως την παραγωγή, για παράδειγμα μιας τσιμεντοβιομηχανίας και άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα σημαντικό έσοδο για τον δήμο και μια σημαντική εξοικονόμηση συναλλάγματος, δεδομένου ότι αρκετές βαριές βιομηχανίες εισάγουν εναλλακτικά καύσιμα από άλλες χώρες».

Το σημαντικότερο είναι η σωστή διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, με ενημέρωση των πολιτών και χρήση κλειδιού για την πρόσβαση στον κατάλληλο καφέ κάδο, ώστε να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα του υπολείμματος. Τέλος σημείωσε πως: «Η εμπειρία του Χαλανδρίου, βάσει και της πρόσφατης έρευνας που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέδειξε ότι οι πολίτες όταν είναι σωστά ενημερωμένοι, ανακυκλώνουν σωστά. Η απόθεση των βιοαποβλήτων στο Χαλάνδρι έφτασε στο 50%, στα επίπεδα δηλαδή του εθνικού στόχου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις