Κλιματική αλλαγή: Τέτοιες επώδυνες προβλέψεις περιλαμβάνονται στα εφιαλτικά σενάρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Αττική έως το 2100, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα που έχουν συμφωνηθεί σε παγκόσμια κλίμακα σύμφωνα με δημοσίευμα στο έθνος της Κυριακής.

Τα σενάρια αυτά μελετήθηκαν για πρώτη φορά αναλυτικά και για συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, καθώς οι επιπτώσεις αναμένονται διαφορετικές στον αστικό ιστό, στιςβόρειες και ανατολικές ακτές, στα νησιά που βρίσκονται νότια της Περιφέρειας αλλά και στην ορεινή βόρεια και βορειοδυτική Αττική.

Η παρουσίαση των σεναρίων αλλά και των μέτρων που σχεδιάζονται παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα σενάρια για την εξέλιξη συγκεκριμένων παραμέτρων του κλίματος στην Αττική παρουσίασε ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι παράμετροι

Βάζοντας χρώματα πάνω στο χάρτη της Αττικής, ο διευθυντής των ερευνών στο Ινστιτούτου ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου περιέγραψε τα σενάρια για έξι διαφορετικές παραμέτρους:

1) Μέση μέγιστη θερμοκρασία το καλοκαίρι

2) Αριθμός ημερών με καύσωνα, δηλαδή με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών

3) Ελάχιστη μέση θερμοκρασία τον χειμώνα

4)Αριθμός ημερών με τροπικές νύχτες, χωρίς η θερμοκρασία να πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς

5) Συνολική ετήσια βροχόπτωση

6) Αριθμός ημερών με βροχή ύψους άνω του ενός χιλιοστού

Για καθεμία από τις παραμέτρους ο κύριος Γιαννακόπουλος παρουσίασε δύο ζεύγη από χάρτες. Ένα ζεύγος για το πιο κοντινό στο σήμερα διάστημα των ετών 2031 – 2050 με το πρώτο χαρτί να αποτελεί το καλό σενάριο, εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο δεύτερος χάρτης αποτελεί το δυσμενές σενάριο, εφόσον δεν ληφθούν τα μέτρα για τη μείωση της χρήσης των υδρογονανθράκων. Το άλλο ζεύγος δείχνει το καλό και δυσμενές σενάριο για το διάστημα 2081 2100.

Έξι εφιαλτικά σενάρια για την ημέρα της κρίσης

Μέγιστη θερμοκρασία

Ανυπόφορη ζέστη, με ανώτατη θερμοκρασία το καλοκαίρι που αυξάνεται έως και κατά 5 βαθμούς στον κυρίως αστικό ιστό και στα νησιά και ως κατά 4,5 βαθμούς στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής δίνουν τη δυσμενή σενάρια για το διάστημα 2081- 2100. Το καλό σενάριο δίνει επίσης αύξηση 2 βαθμών Κελσίου. Αύξηση μεταξύ 1,4 και 2 βαθμών δίνουν τα σενάρια και για το διάστημα 2031- 2050 με τα βορειοανατολικά παραλία να υποφέρουν κάπως λιγότερο.

Ημέρες καύσωνα

Έως και κατά 60 θα είναι αυξημένες οι ημέρες καύσωνα στο λεκανοπέδιο και στα νησιά (Σαλαμίνα, Αίγινα) της Αττικής στο δυσμενές σενάριο προς το έτος 2100.Στο καλό σενάριο ημέρες αυξάνονται κατά 23 στον αστικό ιστό και κατά 12,5 στα βόρεια και ανατολικά. Στα σενάρια για το διάστημα 2030 – 2050 οι ημέρες καύσωνα αυξάνονται από 10 έως 20 και από την αύξηση αυτή δεν ξεφεύγουν ούτε οι ορεινές περιοχές.

Ελάχιστες θερμοκρασίες

Ανεβαίνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και αυτό ακούγεται αρχικώς θετικό καθώς μειώνεται ανάλογα η κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Στον αντίποδα η αλλαγή αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες στη χλωρίδα και την πανίδα της Αττικής. Το δυσμενές σενάριο δίνει άνοδο 3,5 βαθμών στα βουνά και λίγο παραπάνω στις παραλιακές εκτάσεις, και αύξηση 0,55 έως 1,25 βαθμών στο εγγύτερο μέλλον, με μικρές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο κέντρο και τα πιο απομακρυσμένα σημεία.

Τροπικές νύχτες

Έτσι ονομάζονται οι νύχτες στις οποίες η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, ώστε να ψυχρανθούν αρκετά η ατμόσφαιρα και τα τσιμέντα. Στο χειρότερο σενάριο οι νύχτες αυτές αυξάνονται κατά 85 στη Βόρεια στη δυτική και τη βόρεια Αττική και κατά 69 στο κέντρο, τα νότια και στα παράλια. Στο καλό σενάριο οι τροπικές νύχτες αυξάνονται κατά 37-42 στο απώτερο μέλλον και κατά 26 – 31 στο εγγύς μέλλον.

Ετήσια βροχόπτωση

Μείωση κατά 31% προβλέπεται στην ετήσια βροχόπτωση στο απώτερο και κατά 12% στο εγγύτερο μέλλον με βάση το δυσμενέστερο σενάριο. Το καλό σενάριο δίνει αντίστοιχα μείωση 14% το διάστημα 2081-2100 και 10% την περίοδο 2031- 2050 με πιο έντονο το φαινόμενο στα νότια της Αττικής.

Ημέρες βροχής

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι θα μειωθούν μακροπρόθεσμα ως και κατά 27 ημέρες βροχής στους ορεινούς όγκους, εκεί δηλαδή που έπεφτε το πιο πολύ νερό, και κατά 20 ημέρες στην υπόλοιπη Αττική, ενώ και το καλό σενάριο δίνει μείωση κατά 7-11 μέρες . Για το κοντινότερο μέλλον προβλέπεται μείωση από 2- 10,5 μέρες ανάλογα με την περιοχή και το σενάριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις