Κλιματική αλλαγή: Μπήκαμε στην άνοιξη, αλλά όπως λέει η ελληνική παροιμία: «από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι». Εν ολίγοις οι προνοητικοί άνθρωποι θα φρεσκάρουν ή θα ανανεώσουν τα κλιματιστικά τους για να είναι έτοιμοι όταν έρθουν οι ανυπόφορες ζεστές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Γεγονός είναι ότι συνηθίσαμε στον καύσωνα και μάθαμε να τον αντιμετωπίζουμε επιβαρύνοντας με άλλο τρόπο την κλιματική αλλαγή. Όπως ποιος είπε ότι ο καύσωνας σταματά σε συγκεκριμένους βαθμούς Κελσίου;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία στη Γη θα υπερβεί το πλαφόν των 1,5 βαθμών Κελσίου έως το 2024. Το Met Office (η αγγλική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία) εκτιμά ότι κάθε χρονιά, από το 2020 έως το 2024, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι κατά 1,06 έως 1,62 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι το ρεκόρ του 2016, που αποτελεί μέχρι στιγμής την θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί, «πιθανόν» θα καταρριφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Θυμίζουμε ότι πρώτος καύσωνας στην Ελλάδα,με επίκεντρο την πρωτεύουσα, συνέβη πριν από 33 χρόνια, όταν στις 20 Ιουλίου του 1987, ξεκίνησε το πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς.Ο καύσωνας είχε πρωτοφανή διάρκεια,αφού έκαιγε σχεδόν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα επί 7 με 8 ημέρεςμε τις θερμοκρασίες των πόλεων να ξεπερνούν τους40 βαθμούς ,ενώ μαζί με τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας και τη συνεχή άπνοια δημιούργησε έναν φονικό συνδυασμό.

Εφημερίδες της εποχής έγραφαν στα πρωτοσέλιδά τους ότι η θερμοκρασία ακόμα και την νύχτα δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς και η Ελλάδα που το 1987 βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν πρωτοφανή εφιάλτη, αφού οι τσιμεντένιες πολυκατοικίες μετατράπηκαν σε φούρνους. Αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες ηλικιωμένοι να χάσουν τη ζωή τους. Επισήμως οκαύσωνας άφησε πίσω του 1.300 νεκρούς. Και μετά ήρθαν ταair-conditions…

«Οι τελευταίες προβλέψεις για τα επόμενα πέντε έτη καταδεικνύουν ότι (το φαινόμενο) της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα συνεχιστεί, σε συμφωνία με τα αυξημένα επίπεδα των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη» δήλωσε ο μετεωρολόγος Νταγκ Σμιθ. Και πρόσθεσε: «Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνουν κάποιον βαθμό αβεβαιότητας, όμως οι περισσότερες περιοχές θα είναι θερμότερες» ιδίως η βόρεια Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική.
Ο μέσος όρος των θερμοκρασιών τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ 1,15 και 1,46 βαθμών Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Ο μέσος όρος για το 2015-2019, την θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, ανήλθε σε 1,09 βαθμό Κελσίου.