Γεωθερμία:Το εργοστάσιο που θα φτιάξει η γερμανική E.ON θα παρέχει την ανανεώσιμη θερμότητα στους πελάτες τηλεθέρμανσης από το 2022. ΗE.ONελπίζει ότι θα έχει κατασκευάσει πέντε γεωθερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στοMalmö έως το 2028, ο καθένας με εγκατεστημένη ισχύ 50MW."Η βαθιά γεωθερμική ενέργεια είναι αποδοτική από πλευράς πόρων, χωρίς εκπομπές, χωρίς θόρυβο και με εξοικονόμηση χώρου, καθιστώντας την μία από τις καλύτερες λύσεις για τα αστικά ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος τηςE.ONSweden,MarcHoffmann.

Παράλληλα, η γερμανική εταιρείαStadtwerkeMünchen(SWM) ήδη προχωρά γεωτρήσεις σε διάφορες τοποθεσίες μέσα και γύρω από το Μόναχο, που παρέχουν τόσο ηλεκτρική ενέργεια όσο και θερμότητα για το σύστημα τηλεθέρμανσης της πόλης. ΗSWMσχεδιάζει να καλύψει όλες τις ανάγκες τηλεθέρμανσης του Μονάχου με ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2040.Την ίδια ώρα ηLandsvirkjun, η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας και το Κέντρο δεδομένων του Ρέικιαβικ, ένα κέντρο δεδομένων υψηλής απόδοσης, υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά ενέργειας, που εγγυάται πιστοποιημένη ανανεώσιμη ενέργεια στο κέντρο δεδομένων. Το κέντρο δεδομένων θα χρησιμοποιεί 100% υδροηλεκτρική και γεωθερμική ανανεώσιμη ενέργεια από τοLandsvirkjun.Με αυτή τη συμφωνία, το κέντρο δεδομένων γίνεται ο τέταρτος πελάτης τηςLandsvirkjun. Ένα μεγάλης κλίμακας, βιώσιμο και τελευταίας τεχνολογίας κέντρο δεδομένων, τοReykjavíkDCπροσφέρει στους πελάτες του μια σειρά εξειδικευμένων υπηρεσιών.. Η ηλεκτρική ενέργεια που καλύπτεται από τη συμφωνία θα παραδοθεί από το σημερινό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής τηςLandsvirkjun, το οποίο έχει αυξήσει σημαντικά την ικανότητά της τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή νέων σταθμών υδροηλεκτρικής, γεωθερμικής και αιολικής ενέργειας.

Τέλος, η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται ως περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος και για την Πολωνία. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πολωνός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ισλανδό ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδροςDudaδήλωσε ότι η Πολωνία διαθέτει "τεράστια ποσά γεωθερμικής ενέργειας" και ότι "η Ισλανδία είναι ο απόλυτος ηγέτης στον τομέα αυτό".

"Έχουμε συζητήσει τη δυνατότητα εφαρμογής των ισλανδικών εμπειριών στον τομέα αυτό εδώ", πρόσθεσε οDuda.Στίς αρχές του έτους σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της G-Term Geotermia Stargard και αντιπρόεδρος της πολωνικής γεωθερμικής ένωσης εξέφραζε την άποψη ότι η γεωθερμική ενέργεια είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Πολωνία. Η Πολωνία διαθέτει δύο εργοστάσια παραγωγής γεωθερμικής θερμότητας, που καλύπτουν πάνω από το 30% της ζήτησης του αστικού δικτύου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις