Πλαστικά απορρίμματα:Ο κόσμος, μόνο το έτος το 2016,παρήγαγε 242 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, κι από τότεοαριθμός αυξήθηκε και συνεχίζεται να αυξάνεται με ένταση (έωςκατά 70%) τα επόμενα 30 χρόνια.Αλλά το ίδιο πλαστικό είναι επίσης ένα εμπόρευμα που πωλείται και γίνεται αντικείμενο εμπορίου σε μια παγκόσμια βιομηχανία που παράγει 200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο. Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Εξαγωγήσκουπιδιών!Η εξαγωγή των πλαστικών αποβλήτων είναι ένας τρόπος που ακολουθούν οι πλούσιες χώρες για να τα ξεφορτωθούν.

Πουλώντας τα απορρίμματά τους σε εταιρείες που τα αποστέλλουν στη συνέχεια σε χώρες όπου το κόστος ανακύκλωσης είναι φτηνότερο, οι πλούσιες χώρες μπορούν να αποφύγουν το δυσάρεστο έργο να βρουν κάποιο χώρο στα εδάφη τους για να τα πετάξουν.Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα απόβλητα αποστέλλονται σε χώρες που δεν είναι εξοπλισμένες για να τα διαχειριστούν σωστά.Όταν οι πλούσιες χώρες εξάγουν τα πλαστικά τους απορρίμματα σε φτωχότερες χώρες με ασθενέστερη ικανότητα ανακύκλωσης, τα πλαστικά αυτά απορρίπτονται συχνά σε χωματερές, καταστρέφοντας τελικά τη γη και τη θάλασσα.


Έξω από την πόρτα μας, κι ας είν' στη Μαλαισία, λένε οι ΗΠΑ

Η Μαλαισία ταεπιστρέφει στις χώρες απ' όπου προέρχονται.Επαναφέρουμε την περίπτωση της Μαλαισία και τον τρόπο που αντέδρασε.Μετά την απόφαση της Κίνας, το 2018, να σταματήσει την εισαγωγή παράνομων φορτίων από πλαστικά απορρίμματα, η Μαλαισία αναδείχθηκε σε έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς. Η χώρα, ωστόσο, αποφάσισε να τα επιστρέψει στις χώρες, από τις οποίες προήλθαν. Τον περασμένο χρόνο, ηυπουργός Περιβάλλοντος της χώρας ανέφερε ότι 3.737 μετρικοί τόνοι σκουπιδιών θα επιστραφούν σε 13 χώρες. Σύμφωνα με το CNN ο προοορισμός ήταν, 43 κοντέινερστη Γαλλία, 42 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 17 στις ΗΠΑ και 11 στον Καναδά. Η κυβέρνηση προσπάθησε έτσινα εξασφαλίσει ότι «η Μαλαισία δεν θα γίνει ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη», και το είχε αναφέρειη Yπουργόςσε μακροσκελή της ανάρτησή της στο Facebook. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές θα αναλάβουν το κόστος μεταφοράς των πλαστικών απορριμμάτων.


Επαναπατρισμός σκουπιδιών

Ο Καναδάς είχε συμφωνήσεινα πάρει πίσω τα… σκουπίδιάτου.Ο Καναδάς είχε δηλώσειότι τα απορρίμματα τα οποία είχαν εξαχθεί στις Φιλιππίνες μεταξύ του 2013 και του 2014, εστάλησαν στη χώρα αυτή βάσει εμπορικής συναλλαγής που έγινε χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης. Αλλάσυμφώνησε να πάρει πίσω τα απορρίμματα, αλλά ο τότε πρόεδρος των ΦιλιππίνωνΝτουτέρτε, έχασε την υπομονή του ενόσω γίνονταν οι ρυθμίσεις και έδωσε εντολή για να φύγουν69 κοντέινερ με απορρίμματα πίσω στον Καναδά και να τα αφήσει ακόμη και εντός των χωρικών του υδάτων αν αρνηθεί να τα δεχθεί.

Μολυσμένα πλαστικά πίσω και στην Ισπανία.Η Μαλαισία έχει ήδη γυρίσει πίσω πέντε κοντέινερ με μολυσμένα πλαστικά απορρίμματα στην Ισπανία. Τα πλαστικά που δεν είναι κατάλληλα για ανακύκλωση αποτεφρώνονται. Κατά την καύση τους απελευθερώνονται τοξικά χημικά στην ατμόσφαιρα. Ειδάλλως καταλήγουν στη χωματερή, με την πρακτική αυτή να εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης του εδάφους και των υδάτινων πόρων.

Τον περασμένο χρόνο περίπου 180 χώρες συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη Σύμβαση της Βασιλείας έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχετικές ρυθμίσεις και να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια παγκοσμίως όσον αφορά το εμπόριο πλαστικών απορριμμάτων. Οι ΗΠΑ, ο πρώτος εξαγωγέας παγκοσμίως πλαστικών απορριμμάτων, δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη αυτή, η οποία συνήφθη πριν από 30 χρόνια.νΣύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της, η Greenpeace ανέφερε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2018 οι εξαγωγές πλαστικών στη Μαλαισία από τις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις