Πάρκο Γουδή Ζωγράφου: Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης στο να εκχωρήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου και για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή. Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις, που έκανε ύστερα από συνάντηση με τους δημάρχους Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, Παπάγου – Χολαργού Η. Αποστολόπουλο και Ζωγράφου Β. Θώδα.

Ως περίγραμμα και χρονοδιάγραμμα των δράσεων για το Πάρκο Γουδή ο υπουργός εμφάνισε τα οφειλόμενα και τις υποχρεώσεις του υπουργείου εκ του ρόλου του, όπως «τη γρήγορη ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού, την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου», αλλά και «τις όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται προκειμένου ο Φορέας Διαχείρισης -με την Αυτοδιοίκηση υπεύθυνη- να προχωρήσει στην ενοποίηση και την αξιοποίηση του καινούργιου Πάρκου Γουδή προς όφελος των πολιτών». Μίλησε ακόμη για «αντιμετώπιση όλων των εμποδίων» σε χρονικό διάστημα ενός έτους, μεταξύ αυτών και η συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης.

Συνοπτικά το περίγραμμα και χρονοδιάγραμμα των δράσεων για το Πάρκο Γουδή προβλέπουν:

  • τη γρήγορη ανάρτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ),
  • την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού που σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας,
  • την εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου
  • και τις όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειάζονται προκειμένου ο Φορέας Διαχείρισης -με την Αυτοδιοίκηση υπεύθυνη- να προχωρήσει στην ενοποίηση και αξιοποίηση του καινούργιου Πάρκου Γουδή προς όφελος των πολιτών.

Εκ μέρους των δημάρχων εκφράστηκε η ισχυρή βούληση το Πάρκο να αναγεννηθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας προσβάσιμος και βιώσιμος τόπος ψυχαγωγίας και αναψυχής για τους πολίτες.

Τους σχετικούς χάρτες δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος:

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Αυγής, ότι τον Απρίλιο του 2019 από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε καταρτιστεί και δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου το οποίο προέβλεπε τη συγκρότηση και τη λειτουργία του φορέα με την επωνυμία Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων, με περιοχή ευθύνης έκταση άνω των 5.000 στρεμμάτων.

Το Γουδή περί τα 4.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1.400 ο πυρήνας και τα υπόλοιπα η περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, και των Ιλισίων περί τα 1.600 στρέμματα. Οι Ζώνες Προστασίας Δ των δύο πάρκων με τις υποδιαιρέσεις τους (Δ1, Δ2) είχαν προβλεφθεί στο Προεδρικό Διάταγμα του 2011 περί «καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων».

Αυτό έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ εν μέρει για τη βορειοανατολική και τη νότια πλευρά του ορεινού όγκου, ελλείψει προηγούμενης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης. Ο εν λόγω φορέας όφειλε να εκπονήσει για την οργάνωση των δύο πάρκων Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το οποίο θα βασιζόταν υποχρεωτικά στη μελέτη του Σχεδίου Γενικής Διάταξης κατά τις προβλέψεις του παραπάνω Διατάγματος, η οποία είχε παραληφθεί από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που την επόμενη χρονιά καταργήθηκε.

Το ΥΠΕΝ δημοσιοποίησε και πέντε χάρτες όπου παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, η υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και ενδεικτική αφαίρεση περιφράξεων και ασφαλτοστρώσεων. Όπως επισημαίνει η Αυγή περίεργο είναι ότι πάνω από την Κατεχάκη προς Παπάγου δεν υπάρχει πάρκο, ενώ εξαιρείται από αυτό και μια μεγάλη έκταση στη γωνία Μεσογείων και Κατεχάκη, όπου είναι οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, το κτήριο της ΕΥΠ κ.λπ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις