Οι ακτιβιστές και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων συμβουλεύουν τον κόσμονα παραμείνουν στα σπίτια τουςκαι να δημοσιεύουν φωτογραφίες και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα κύμα ψηφιακών απεργιών.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 17χρονηακτιβίστριαπου ενέπνευσε την ομάδα διαμαρτυρίας νέων «Friday», παρέμεινε στο σπίτι την προηγούμενη εβδομάδα και πόσταρεμια φωτογραφίατης μαζί με τα 2 σκυλιά της μαζί με ένα μήνυμα που καλούσε τους διαδηλωτές να «το πάνε διαδικτυακά».

Ομοίως, ένας συνασπισμός κλιματικών κινήσεων είχε προγραμματίσει διαμαρτυρίες γύρω από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 50ή Ημέρα της Γης τον Απρίλιο, τις οποίες και ακύρωσε και μετακίνησεστο διαδίκτυο. Μια άλλη ομάδα, Earth Initiative & March for Science της Νέας Υόρκης, σχεδιάζει live streamingρεπορτάζ και συζητήσειςσε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Άλλες ιδέες για διαμαρτυρία εκτός από τα hastags και τα στοχευμένα βίντεο είναι οι διαμαρτυρίες μέσω Twitter, αλλά και τα απευθείας μηνύματα σε επιλεγμένους φορείς.Με τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, οι ακτιβιστές ήλπιζαν να αναδείξουν την εικόνα της κλιματικής αλλαγής ενώλίγες μέρες μετά τις εκλογές, οι ηγέτες του πλανήτη προγραμματίζονται να συγκεντρωθούν στη Γλασκώβη για συνομιλίες με επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με πιέσεις για να βάλουν πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων και το φαινόμενο τουθερμοκηπίου.

Δυστυχώς όλα αυτά έρχονται σε μια δύσκολη εποχή λόγω πανδημίας γιατί οι ηγέτες παγκοσμίως και το ευρύ κοινό δύσκολα θα ασχοληθεί με το περιβάλλον εν μέσω της κρίσης και υπό το γενικότερο lock down. Δυστυχώς τα hashtags στο Twitter, όπως το #ClimateStrikeOnline και το #DigitalClimateStrike, είναι πολύ λιγότερο ορατά απότα τεράστια πλήθη στους δρόμους.Το θετικό είναι ότι οι νέοι που διεξάγουν τιςδιαμαρτυρίες για το κλίμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη χρήση τωνμέσωνκοινωνικής δικτύωσης για την οικοδόμηση του νέου κινήματος.

Αυτό εκφράστηκε από την κα O'Connor, την ιρλανδή ακτιβίστρια, η οποία δήλωσε ότι είχε παρατηρήσει νέα πρόσωπα στα μηνύματα ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας που δεν είχε δει στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της ομάδας της στο Cork. Είπε ότι οι τα μέλη τους ήταν προετοιμασμένανα προσαρμόσουν τη στρατηγική όπως και όπου ήταν απαραίτητο. «Οι διασταυρούμενες κρίσεις θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας», δήλωσε η κα O'Connor. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε στάσιμη μια δράση σε σχέση με μια άλλη». Εκφράζεται επίσης, η αισιοδοξία ότι οι δημόσιες διαδηλώσεις θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο. Εάν όχι, όλοι θα σεβαστούν τις συμβουλές να μείνουν μακριά από τους δρόμους για χάρη των ηλικιωμένων ανθρώπων, για τους οποίους η έκθεση σε κορονοϊό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Και αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίοη παλαιότερη γενιά μπορεί να αισθάνεται προς τους νέους, ότι δεν σταματούν και καταβάλουν όλες τις προσπάθειες για να σώσουν τον πλανήτη.